Lideri BiH danas u Pragu razgovaraće sa predstavnicima EU

Na tom sastanku bi između ostalog, trebalo da bude definisan način sprovodjenja presude Evropskog suda u predmetu "Sejdić - Finci"
5 komentar(a)
Prag, Foto: Enjoyourholiday.com
Prag, Foto: Enjoyourholiday.com
Ažurirano: 02.12.2013. 08:45h

U Pragu će danas biti održan još jedan u nizu sastanaka lidera sedam najuticajnijih političkih stranaka u BiH sa predstavnicima Evropske unije (EU).

Na tom sastanku bi između ostalog, trebalo da bude definisan način sprovodjenja presude Evropskog suda u predmetu "Sejdić - Finci".

Sprovodjenje presude "Sejdić-Finci" je najveći kamen spoticanja na putu BiH ka EU, a podrazumijeva dogovor oko načina kojim će iz Ustava biti eliminisane diskriminirajuće stavke koje pripadnicima manjinskog naroda onemogućavaju kandidovanje na najviše državne funkcije.

Sudeći prema izjavama lidera stranaka, zajednički model za sprovođenje te odluke u Federaciji BiH nije pronađen, iako to očekuje EU, kao i predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

Dodik je za banjalučke medije izjavio da su stavovi Republike Srpske od ranije poznati i da oni neće biti mijenjani, jer bi to, kako je rekao, značilo korak nazad i vraćanje stvari na početak, što on neće dozvoliti.

Bonus video: