Hrvatska: Ništa od referenduma o ćirilici

"Pokretanje referenduma nikada neće proći u Saboru, jer poslanici neće stati iza toga bez obzira na skupljene potpise"
3 komentar(a)
Josip Leko, Foto: Betaphoto/HINA
Josip Leko, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 26.11.2013. 16:22h

Predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko rekao je da bez obzira na potpise, koje skuplja Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, referenduma o ćirilici neće biti.

"Pokretanje referenduma nikada neće proći u Saboru, jer poslanici neće stati iza toga bez obzira na skupljene potpise", kazao je Leko, prenijele su agencije.

On je rekao da prava manjina nijesu "ad hoc prava, već su to prava koja se tiču svih, koja se tiču evropskih normi", ocjenivši da se u traženju referenduma radi "više o političkim igrama nego o stvarnom zahtjevu".

Leko se osvrnuo i na događaje u Vukovaru i kazao da je odluka državnog vrha na Dan sjećanja, da zasebno obilježi taj dan, bila ispravna "jer nijesu hteli da koriste vukovarsku žrtvu u političke svrhe"

On je kazao da je postavljanje dvojezičnih tabli dio obaveza koje je Hrvatska preuzela ulaskom u EU i zakona koje je sama donijela.

"I HDZ je bio za to. Odgovornost mora biti ista i na vlasti i u opoziciji", kazao je Leko, podsjećajući da je za Zakon o pravima nacionalnih manjina glasala i ta stranka.

Leko smatra i da je referendum o braku, zakazan za 1. decembar, bio nepotreban, jer je do sada sve u toj oblasti bilo dobro regulisano.

"Sporno je da jednu grupu dižemo na ustavni nivo, a neki drugi ostaju ispod", kazao je on.

On je objasnio da Sabor nije zatražio ocjenu ustavnosti inicijative za ovaj referendum, jer je odlučio da respektuje zahtjev 700 hiljada građana, koji su potpisali inicijativu udruženja "U ime porodice", koje traži da se Ustavom brak definiše kao zajednica muškarca i žene.

Leko je naglasio da se radi o promjeni Ustava putem volje građana, a da Hrvatska nije donijela Zakon o referendumu za situacije kada građani uzimaju ulogu ustavotvorca.

Predsjednik hrvatskog Sabora naveo je da bi bilo dobro provjeriti problematiku u slučajevima kada sprovođenje demokratske volje građana ugrožava prava manjine.

Bonus video: