Traže objašnjenje

Građani Albanije protiv uništavanja sirijskog oružja u Albaniji

U jutarnjim satima u albanskoj prestonici održani su protesti studenata, a neposredno prije zasedanja Skupštine i protesti civilnog društva
0 komentar(a)
Albanija, protesti, Foto: Beta/AP
Albanija, protesti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.02.2019. 04:34h

Danas je u albanskoj Skupštini u Tirani održana debata o uništavanju sirijskog hemijskog oružja u Albaniji.

U jutarnjim satima u albanskoj prestonici održani su protesti studenata, a neposredno prije zasedanja Skupštine i protesti civilnog društva protiv mogućeg skladištenja tog oružja u zemlji.

Na početku zasijedanja, na čijem je dnevnom redu bilo nekoliko važnih pitanja, desničarski poslanici su insistirali na vladinoj transparentnosti po pitanju uništavanja hemijskog oružja iz Sirije, zatraživši od premijera Edi Rame objašnjenje, prenijela je albanska agencija ATA.

Predsjednik skupštine Iljir Meta je, u odgovoru na te zahtjeve, obavijestio poslanike da je premijer u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori i pozvao opoziciju da, u saglasnosti s procedurom, deponuju taj svoj zahtjev za hitan odgovor premijera.

U međuvremenu je portparol Evropske komisije Majkl Man danas izjavio da "o uništavanju sirijskog hemijskog oružja odlučuje Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW), a ne Evropska komisija i da konačna odluka o tome gdje će ono biti uništeno još nije donijeta".

"Proces uništavanja tog oružja je međunarodno pitanje, a ne albansko", rekao je Man, odgovarajući u Briselu na pitanje albanskih novinara o uništavanju sirijskog hemijskog oružja.

On je dodao da će bezbjednost tog procesa biti zagarantovana i da on neće predstavljati prijetnju ljudima, bez obzira koja zemlja bude određena za njegovo uništavanje.

Iljir Meta je ranije danas poručio demonstrantima da "nijedna odluka neće biti donijeta dok se prvo ne čuje glas naroda".

Meta je nekoliko minuta, neposredno pred plenarnu skupštinsku sjednicu, proveo sa demonstrantima, ubjeđujući ih da po pitanju sirijskog hemijskog oružja neće biti donijeta odluka prije nego što se "prvo čuje glas svih albanskih građana".

Od kako se u Albaniji proširila vijest da je moguće da će u toj zemlji biti skladišteno sirijsko hemijsko oružje, održano je više protesta.