Nevrijeme u Hrvatskoj: Vjetar podigao vatrogasca i bacio ga na zgradu

Orkanska bura ruši stabla i stubove, podiže krovove, razbija automobile i prozore
133 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2013. 16:40h

Muškarac iz Varaždina poginuo je kada se na njega palo stablo usljed jakog udara orkanskog vjetra, dok u Rijeci zbog bure ima 20 povrijeđenih osoba.

Kako prenosi zagrebački Jutarnji list, pogoršanje vremena izazvalo je haos u Hrvatskoj.

Dvojica radnika iz Marčeljeve Drage su, navodno, u životnoj opasnosti, ali policija za sada nije potvrdila nezvanične informacije da su pali sa skele visoke osam metara.

U Rijeci su danas otkazane sve sahrane, kao i poslijepodnevna nastava, s obzirom da se predviđa pojačanje orkanskog vjetra, zbog čijih su udara zatvorene brojne saobraćajnice.

Jedno dijete u Rijeci ima prelom noge, a više osoba je pri padu na tlo zadobilo povrede glave ili kuka, naveli su u Zavodu za hitnu medicinu.

Dio grada sinoć je ostao bez struje, a mnogi potrošači je još nijesu dobili.

Orkanska bura ruši stabla i stubove, podiže krovove, razbija automobile i prozore, pa iz Hitne službe i vatrogasnih jedinica poručuju građanima da bez prijeke potrebe ne izlaze iz kuća.

O tome koliko je jako nevrijeme svjedoči i snimak kamere u Rijeci koja je snimila vatrogasca kojeg je vjetar ponio zajedno sa dijelom limenog krova i bacio ga na obližnju zgradu.

Mediji saznaju da je u Opatiji odlomljena grana povrijedila troje školaraca, koji su zadobili povrede kuka, kičme i glave, ali nisu životno ugroženi.

Problema zbog vjetra i obilne kiše ima širom države - u Zagrebu i okolini vjetar nosi stabla, kontejnere i izaziva probleme u saobraćaju, prije svega, na autobuskim linijama.

Dežurne ekipe su na terenu, javna vatrogasna stanica grada Zagreba tokom noći i jutra imala je oko 50 intervencija, a u toku je još 40.

Zgrade starog Paromlina, Foto: Slobodna Dalmacija

Olujni vetar srušio je i dio glavne zgrade starog Paromlina, a urušavanje prijeti i ostatku jednog od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture, pa su upućene policijske i vatrogasne ekipe, i službenici Kancelarije za upravljanje hitnim situacijama.

Državni hidrometeorološki zavod oglasio je "crveni alarm" za područje Istre, Kvarnera i podvelebitskog kanala, zbog orkanskog vjetra.

"Crveni alarm" najveći je stepen upozorenja.

Oblačno vrijeme s padavinama, veoma vjetrovito i hladno očekuje se i tokom dana u cijeloj Hrvatskoj.

Saobraćajnice su mokre i klizave u većem dijelu zemlje, a nadležni upozoravaju i na mogućnost odrona zemlje i kamenja.

Galerija

Bonus video: