Danas izvještaj posmatrača EU o kosovskim izborima

Ulrike Lunaček smatra da bi trebalo ponoviti izbore u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i kritikuje što je bilo premalo pripadnika kosovske policije na dan glasanja na sjeveru
84 pregleda 11 komentar(a)
Izbori na Kosovu, Foto: AlJazeera Balkans
Izbori na Kosovu, Foto: AlJazeera Balkans
Ažurirano: 05.11.2013. 08:39h

Šef posmatračke misije Evropske unije (EU) Roberto Gvaltijeri predstaviće danas u Prištini preliminarni izvještaj o lokalnim izborima na Kosovu.

Preliminarni izvještaj sadržaće, kako je najavljeno, preliminarne nalaze Izborne posmatračke misije EU o izbornom procesu, od početka oktobra, kada je misija raspoređena, do izbornog dana - 3. novembra.

Evropska unija je formirala misiju za posmatranje opštinskih i izbora za gradonačelnike zakazane za 3. novembar i 1. decembar, a šef te misije je Roberto Gvaltijeri, poslanik Evropskog parlamenta.

Misiju je inače činilo 99 posmatrača iz 28 država članica EU, Norveške i Švajcarske.

Međutim, izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček smatra da bi trebalo ponoviti izbore u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i kritikuje što je bilo premalo pripadnika kosovske policije na dan glasanja na sjeveru.

"U sjevernoj Mitrovici u svakom slučaju izbori moraju biti ponovljeni, bilo 1. decembra ili ranije“, podvukla je ona u izjavi bečkom dnevniku "Standard“.

Lunaček istovremeno ističe da se za ponavljanje izbora moraju uspostaviti bezbjedni uslovi i zatražila da se radikalne i kako je navela, "mafijaške" osobe što prije uhapse. Ona je ocijenila da, i pored incidenta u sjevernoj Mitrovici, može da se počne sa formiranjem zajednice srpskih opština.

Izbori su, kako je objasnila, imali za cilj da se istorijski sporazum Beograda i Prištine primijeni i kosovski Srbi i sjever integrišu u Kosovo. Što se južnog dijela Kosova, tiče Lunaček je konstatovala da su izbori bili uspješni.

Bonus video: