Izbori na Kosovu obilježeni nasiljem i bojkotom

Niska izlaznost i brojni incidenti su jasni pokazatelji razmjera otpora kosovskih Srba intergraciji sa ostatkom Kosova
97 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2013. 09:06h

Izbori na Kosovu, koji bi trebalo da pomognu u okončanju višegodišnjih etničkih podjela, obilježeni su nasiljem i zastrašivanjem od strane tvrdolinijaških Srba, podrivajući krhki Briselski sporazum između Srbije i njene nekadašnje pokrajine.

Dva sata prije nego što su zatvorena birališta u etnički podijeljenoj Kosovskoj Mitrovici, maskirani muškraci upali su u tri škole u kojima se glasalo, bacili suzavac, polomili prozore i polupali glasačke kutije. U istom gradu je pronađena eksplozivna naprava ispred jedne srednje škole koja je služila kao biralište.

Vozilo Euleksa kamenovano je u Zvečanu. Vršilac dužnosti šefa pres-službe Euleksa Dragana Nikolić Solomon rekla je da tom prilikom niko nije povrijeđen i da je na vozilu pričinjena manja šteta.

Portparolka šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, Maja Kocijančič, izjavila je da je EU zabrinuta zbog napada.

"Pažljivo pratimo razvoj situacije na Kosovu i zabrinuti smo zbog nasilnih incidenata na pojedinim biračkim mjestima", rekla je i dodala da osuđuje svako nasilje.

Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da je na izbore, čiji će prijevremeni rezultati biti poznati u toku dana, izašlo 45,79 odsto birača.

Iako je Srbija pozvala kosovske Srbe da učestvuju i glasaju po prvi put, u uglavno srpskom dijelu Mitrovice izlaznost je bila svega sedam odsto u 15 sat.

Izlaznost kosovskih Srba na izborima za odbronike i gradonačelnike od ključne važnosti je za sporazum postignut u aprilu o integraciji 40.000-50.000 Srba koji žive na sjeveru Kosova. Širom Kosova živi oko 120.000 etničkih Srba.

Niska izlaznost i nasilje su jasni pokazatelji razmjera otpora kosovskih Srba intergraciji sa ostatkom Kosova, i naglašava izazov sa kojim se EU suočava u primjeni Briselskog sporazuma.

Glasanje u Mitrovici obustavljeno je nakon napada u 17h. Birališta su odmah napustili posmatrači i izborni zvaničnici a pripadnici Euleksa su se blindiranim vozilima kretali po gradu dok su helikopteri nadlijetali.

Državna tužiteljka Ljaura Pulja kazala je da je tokom dana otvoreno 14 predmeta kojima su obuhvaćene 24 osobe za koje se sumnja da su izvršili krivična djela protiv slobode glasanja.

Oliver Ivanović, kandidat za gradonačelnika sjeverne Mitrovice, kazao je za Rojters da je jedna žena povrijeđena kada je skočila kroz prozor.

One koji su glasali ismijavale su i maltretirale grupe Srba, od kojih su mnogi doputovali iz Srbije, okupljene ispred birališta. One su snimale one koji su glasali.

"Ovi izbori su akt veleizdaje koji će na kraju izolovati Kosovo od Srbije i dovesti do egzodusa Srba sa Kosova“, kazao je za britansku agenciju 22-godišnji student Negovan Todorović.

"Beograd izdaje Kosovo zbog nesigurnog izgleda.... takozvanih evropskih integracija".

Ministar u Vladi Srbije zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin poručio je da će se Srbija „obračunati u skladu sa zakonom“ sa svojim državljanima odgovornim za incidente u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Državna tužiteljka Ljaura Pulja kazala je da je tokom dana otvoreno 14 predmeta kojima su obuhvaćene 24 osobe za koje se sumnja da su izvršili krivična djela protiv slobode glasanja. Pulja je kazala da je 21 osoba zadržana u policiji.

Krstimir Pantić, kandidat Građanske inicijative „Srpska“ za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, kazao je da ima informacije da je Centralna izborna komisija poništila izbore u sjevernoj Mitrovici.

Srpski premijer Ivica Dačić upozorio je da "svi pozivi na bojkot i prijetnje ugrožavaju opstanak Srba na Kosovu“.

"Njihova sudbina mora biti u njihovim rukama, ne u rukama ekstremnih desničara koji guraju Srbe u katastrofu“, kazao je za Tanjug.

Milka, 43-godišnja Srpkinja, kazala je da nije glasala zbog straha da će izgubiti posao u državnoj kompaniji jer je menadžer zaprijetio radnicima da će otpustiti svakog ko bude glasao.

Druge to nije spriječilo.

"Živim ovdje gotovo 80 godina i došao sam da glasam jer će Srbi nestati sa Kosova ako ne učestvujemo na izborima “, kazao je penzioner Milorad Stijović.

Dragica Cerović je kazala za AFP da je glasala „u nadi da će se stvari poboljšati“ za Srbe na Kosovu.

"Mi smo poput Palestinaca, beskućnici i beznadežni.. Nije me strah da glasam i sramota je što problem nisu naši albanski susjedi, već su to Srbi koji nam prijete“, kazala je.

Hodžaj: Prošli demokratski test

Kosovo je prošlo demokratski test, ocjenio je ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, koji smatra da su lokalni izbori, uprkos izazovima na sjeveru, bili inkluzivni i istorijski.

Ovo je zajednički uspjeh za demokratiju i izgradnju države, naglasio je Hodžaj na svom nalogu na Tviteru.

Galerija

Bonus video: