Jahjaga: Najstrože kazniti svako narušavanje izbornog procesa

Na Kosovu je danas izborna tišina pred održavanje lokalnih izbora na kojima učestvuju 103 izborne liste
2 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2013. 16:22h

Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, zatražila je danas od nadležnih institucija Kosova da se najstrože kazne svi koji pokušaju da zloupotrijebe glasanje na lokalnim izborima koji se održavaju sjutra u toj zemlji.

Ona je danas primila predstavnike institucija odgovornih za organizovanje, obezbjeđenje i pravilan tok procesa opštinskih izbora na Kosovu, predsjednicu Centralne izborne komisije, Valdetu Daku, predsjednika Sudskog savjeta Kosova, Envera Pecija, predsjednika Vrhovnog suda Kosova, Fejzulaha Hasanija, državnog tužioca, Ismeta Kabašija i generalnog direktora Kosovske policije, Špenda Madžunija.

Predsjednica Kosova je kazala da je njena zemlja ušla u period od izuzetne važnosti, "u period unaprjeđenja demokratskih procesa... tokom koje treba pokazati političku zrelost i posvećenje izgradnji sveobuhvatne demokratske države"

"Predstavnici tih institucija su obavijestili predsjednicu Jahjagu o pripremama za opštinske izbore i njihovom angažovanju na obezbjeđenju regularnog toga glasanja i mirnog izbornog procesa.

Predsjednica je informisana o dodatnom povećanju kapaciteta za dan izbora kako bi se osigurao demokratski izborni proces", navedeno je u saopštenju iz kabineta predsjednice Kosova.

Predsjednica Jahjaga i predstavnici institucija odgovornih za organizovanje, obezbjeđenje i uredan tok izbornog procesa ukazali su na važnost održavanja pravednih, demokratskih, slobodnih i poštenih i sveobuhvatnih izbora na cijeloj teritoriji Kosova.

Jahjaga je na konferenciji za medije poslije sastanka istakla da je Kosovo ušlo u period od izuzetne važnosti, "u period unaprjeđenja demokratskih procesa za zemlju, tokom koje treba pokazati političku zrelost i posvećenje izgradnji sveobuhvatne demokratske države".

Na Kosovu je danas izborna tišina pred održavanje lokalnih izbora na kojima učestvuju 103 izborne liste, od kojih su 38 albanske, 33 srpske, a ostalo nezavisnih kandidata, zatim Bošnjaka, Crnogoraca, Turaka, Roma, Hrvata, Goranaca i Aškalija.

Sjutra će u sedam sati biti otvoreno a u 19 časova zatvoreno 798 biračkih centara, odnosno na 2.366 biračkih mjesta. Pravo glasa na izborima ima 1.779.357 glasača koji će birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština. Ukupan broj registrovanih glasača van Kosova je 8.383.

Bonus video: