Obaviće razgovor

Irinej: Amfilohije želi da bude i mitropolit i gospodar Crne Gore

"Mitropolit Amfilohije želi da bude i mitropolit i gospodar Crne Gore. Pa valjda u tom smislu daje takve izjave", rekao je Irinej
76 pregleda 35 komentar(a)
Patrijarh Irinej, Foto: Spcsantiago.wordpress.com
Patrijarh Irinej, Foto: Spcsantiago.wordpress.com
Ažurirano: 30.10.2013. 14:31h

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je za radio Slobodna Evropa da ostaje pri pozivu kosovskim Srbima da učestvuju na tamošnjim lokalnim izborima.

"Ja sam rekao šta mislim. Mislim da je to korisnije", kazao je Irinej.

On je time odgovorio na poziv koji je kosovskim Srbima uputio crnogorsko-primorski mitropolit Amfilohije, pozivajući ih da ne izađu na izbore zakazane za 3. novembra.

Navodeći da između njih dvojice nema nikakvog rascjepa, patrijarh Irinej kaže da mitropolit Amfilohije ima svoje mišljenje, te da će o tome sa njim razgovarati.

Ipak dodaje: "Mitropolit Amfilohije želi da bude i mitropolit i gospodar Crne Gore. Pa valjda u tom smislu daje takve izjave".

Upitan da li je moguće uticati na smirivanje retorike mitropolita Amfilohija, patrijarh je kratko odgovorio "sve je moguće i sve je nemoguće".

Patrijarh Irinej je dalje odbacio ocjene da su različite izjave sa vrha SPC, a upućene srpskom biračkom tijelu na Kosovu, uticalo na njihovo dodatno zbunjivanje.

"Na žalost sve je podijeljeno pa i to. Neka svako postupi onako kako misli. Vidjećemo šta će da bude, ali manje više sve to ide na žalost maglovito. Ne vjerujem da smo bilo koga zbunili. To niko ne smatra za zabunu. Najbolje da Srbi na Kosovu i Metohiji procijene šta je za njih korisnije. Moje mišljenje je da bi bilo najbolje, što sam i kazao, da izađu svi ili ne izađe niko. Ali to je kod nas teško srediti", rekao je Irinej.