Vukovar: Bez dogovora o ćirilici

Protivnici ćirilice u Vukovaru su kod Milanovića došli u podne sa devet zahtjeva među kojima je potpuno ukidanje ćirilice u tom gradu
0 komentar(a)
Vukovar, Foto: Beta
Vukovar, Foto: Beta
Ažurirano: 28.10.2013. 15:51h

Sastanak hrvatskog premijera Zorana Milanovića sa protivnicima ćirilice u Vukovaru okupljenim oko “Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara” završen je bez dogovora.

Drugi sastanak za deset dana protivnika ćirilice u Vukovaru i premijera trajao je gotovo tri sata a, kako je novinarima rekao predstavnik udruženja veterana Tomislav Josić, završen je bez ikakvog napretka i pomaka.

"Naravno da se ništa nijesmo dogovorili. Vlada i Sabor krše član 8. Ustavnog zakona o pravu nacionalnih manjina i član 16 Ustava, iako tvrde da oni te zakone sprovode”, kazao je Josić.

On ponovo tvrdi da je popis 2011. godine falsifikovan, kao i da je to svima u, kako je rekao, ovoj državi jasno, ali se zakon na osnovu tog popisa, ipak, sprovodi.

Mi smo i dalje otvoreni za razgovor. Međutim, ne možemo reći da ima neke političke volje da se situacija u Vukovaru riješi”, rekao je Josić, najavivši da će detalje sa sastanka sa premijerom iznijeti sjutra na konferenciji za novinare u Vukovaru.

Upitan da li će biti referenduma, Josić je odgovorio: "Vidjećemo, mi ćemo se i dalje boriti".

Protivnici ćirilice u Vukovaru su kod Milanovića došli u podne sa devet zahtjeva među kojima je potpuno ukidanje ćirilice u tom gradu, donošenje odluke o uvođenju moratorijuma na primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina do idućeg popisa stanovništva i proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Takođe, traže hitnu obustavu svih istražnih radnji i postupaka protiv članova Stožera, branitelja, civila i zaposlenih u MUP-u osumnjičenih za skidanje natpisnih ploča.

U međuvremenu, vukovarsko-sremska policija je, kako prenosi agencija Hina, saopštila da je identifikovala 47-godišnjeg Vukovarčanina, čije ime se ne navodi, zbog sumnje da je 25. oktobra skinuo dvojezične table sa zgrade državne uprave i Prekšajnog suda u tom gradu.

Bonus video: