Dačić: Opraštamo se od posljednje ikone bivše Jugoslavije

Zaboravivši Jovanku Broz zaboravili smo i sebe, zato i kažem da je bila prva dana, naš ponos i predstavnik države", kazao je Dačić
98 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2013. 10:53h

Danas u podne u Kući cvijeća u Beogradu, uz počasnu stražu Garde Vojske Srbije, biće sahranjena udovica Josipa Broza Tita - Jovanka Broz.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima Jovanke Broz postavljen je ispred Kuće cvijeća oko 10 časova, a kapije za građane koji se od jutros okupljaju na mjestu sahrane otvorene su u 11h.

Jovanka Broz bila je potpukovnik JNA i nosilac Partizanske spomenice 1941. i to je razlog zbog koga će sahrana biti obavljena uz plotun i sve vojne počasti.

Ispred "Kuće cveća" se od jutros okupilo oko 1.000 ljudi, mahom starijih, od kojih mnogi nose obilježja SFRJ u čast nekadašnje prve dame bivše države i, kako mnogi ističu, "odlaska posljednjeg pravog simbola SFRJ".

"Opraštamo se od Jovanke Broz jugoslovenske prve dame, ovo je odlazak posljednje ikone bivše Jugoslavije", rekao je na sahrani udovice Josipa Broza Tita, predsjednik Vlade Srbije, Ivica Dačić.

"Ni u njeno vrijeme niko to nije govorio, zvali su je prosto drugarica, a poslije je uglavnom do pred smrt niko nije ni pominjao. A ona jeste bila prva dana, žena istitucija. Odnos koji su imali prema Jovanki Broz je onaj koji nažalost imamo prema svem što smo ikada radili i ikada bili", rekao je Dačić.

Foto: Reuters

U posmrtnom govoru, često prekidan aplauzima, Dačić je rekao da Jovanka Broz "do pred smrt kao da nije postojala. Svugdje je dočekivana sa dostojanstvom koje mi i danas pokušavamo ponovo da nađemo".

"I vrijeme je danas kada ispraćamo da priznamo da smo počinili grijeh i prema Jovanki i prema sopstvenoj istoriji. Zaboravivši Jovanku Broz zaboravili smo i sebe, zato i kažem da je bila prva dana, naš ponos i predstavnik države", istakao je Dačić.

On je podsjetio da je "bila je zabranjena, proganjana i izbrisana, a nažalost nepravda je počela da se ipsravlja pred kraj njenog života".

"Danas nije samo oproštaj od Jovanke Broz, još jedan je oproštaj od Titove epohe, i da se podsjetimo antifašizma. Počivaj u miru pored čovjeka kojem si posvetila život i od kojeg si silom i nepravdom bila razdvojena", završio je Dačić, prenosi agencija FoNet.

Pored predstavnika državnog vrha, sahrani će prisustvovati članovi diplomatskog kora i stranih delegacija, a pored premijera Dačića, od Jovanke Broz oprostiće se u ime porodice njen sestrić Goran Aleksić i predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

Građanima dozvoljen ulaz u Kuću cvijeća u 11 sati (Foto: Tanjug)

Potvrđen je dolazak na sahranu više delegacija, među kojima su delegacija Srba iz Hrvatske, koju će predvoditi poslanik Milorad Pupovac, delegacija Crne Gore u kojoj će, pored ambasadora Igora Jovovića biti i predstavnici SUBNOR, zatim bivši ambasador u Beogradu Anka Vojvodić i Sofija Klikovac.

Dolazak na sahranu je najavilo i više delegacija antifašističkih i boračkih organizacija iz okruženja, kao što su delegacije Jugoslovenskog centra "Tito" iz Beograda, društava "J. B. Tito" iz Banjaluke, Bihaća i Cazina, Lige antifašista jugoistočne Evrope iz Jajca, KP Hrvatske, Udruženja građana "J. B. Tito" iz Kočana i Partije Sojoz na Titovi levi sili iz Makedonije...

Jovanka Broz je preminula u nedjelju u Beogradu, u 89. godini, usljed zastoja srčanog mišića.

Galerija

Bonus video: