Hrvatska: 45 miliona eura penzija za pripadnike ustaških jedinica

Prema podacima Zavoda za penzijsko osiguranje Hrvatska isplaćuje više od 13.000 penzija pripadnicima ustaških jedinica ili članovima porodica
20 komentar(a)
Zagreb, Foto: Commons.wikimedia.org
Zagreb, Foto: Commons.wikimedia.org
Ažurirano: 21.10.2013. 17:02h

Hrvatska godišnje daje 45 miliona eura na penzije bivšim pripadnicima ustaških jedinica i članovima njihovih porodica, piše "Jutarnji list".

Prema posljednjim podacima Zavoda za penzijsko osiguranje Hrvatska isplaćuje više od 13.000 penzija pripadnicima ustaških jedinica ili članovima porodica, koji nakon njihove smrti imaju pravo na penziju, što državu košta 348.000.000 kuna ili više od 45 miliona eura.

Do kraja 2012. zahtjev za izdavanje potvrde o učešću u oružanim snagama NDH podnijelo je 1.683 građana iz Hrvatske i BiH. Najveći broj zahtjeva podnesen je 1994. (382), 1995. (168) i 1996. (220). S godinama je broj zahtjeva za potvrde o učešću u oružanim snagama NDH splašnjavao, a prošle ih je godine podneseno devet.

Oni koji nisu imali nikakav pisani dokument o pripadnosti tim snagama morali su tim udruženjima da prilože fotografiju iz oružanih snaga NDH, potvrdu nadležne Kancelarije za odbranu ili da imaju dva svjedoka

Direktor tog zavoda Vlatko Lemić je zagrebačkom "Jutarnjem listu" rekao, da građani podnose zahtjeve za potvrđivanje učešća u oružanim snagama NDH radi sticanja određenih prava.

Hrvatski Sabor je 1993. godine donio izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je pripadnicima oružanih snaga NDH, nazvanih u tom zakonu "domovinska vojska", omogućeno da im se svaka godina provedena u oružanim formacijama računa kao dvije godine radnog staža, a isti kriterijum primjenjen je na godine koje su pripadnici tih snaga nakon 16. maja 1945. godine proveli u ratnom zarobljeništvu.

U Zavodu za penzijsko osiguranje kažu da su za izdavanje uvjerenja o pripadnosti oružanim snagama NDH nadležne dva veteranska udruženja, dakle, udruženja građana, piše list.

Oni koji nisu imali nikakav pisani dokument o pripadnosti tim snagama morali su tim udruženjima da prilože fotografiju iz oružanih snaga NDH, potvrdu nadležne Kancelarije za odbranu ili da imaju dva svjedoka.

"Jutarnji" je posebno zanimalo koliko je potvrda o učešću u oružanim snagama NDH izdao Vojni arhiv Ministarstva odbrane Srbije odakle su, kako navode, dobili odgovor da to ministarstvo nije nadležno za izdavanje takvih potvrda.

Bonus video: