Kukan: BiH ozbiljno zaostaje u evrointegracijama

Nastojimo pomoći, ali rezultata nema. Razgovori se vode, napretka nema. Frustrirani smo stanjem u Bosni i Hercegovini, istakao je Kukan
78 pregleda 0 komentar(a)
Eduard Kukan, Foto: Savo Prelević
Eduard Kukan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.10.2013. 12:24h

Predsjedavajući Delegacije EP za odnose sa Zapadnim Balkanom Eduard Kukan upozorio je da Bosna i Hercegovina "opasno zaostaje za susjedima".

On je dodao da se unutar Evropske unije mjenja raspoloženje prema proširenju. "Nastojimo pomoći, ali rezultata nema. Razgovori se vode, napretka nema. Frustrirani smo. Ne znamo šta više da uradimo da bi se videli rezultati, koje instrumente više da koristimo", rekao je Kukan za Dnevni avaz.

On je istakao da BiH "više ne može da da propušta ponuđene prilike". Govoreći o izveštaju o napretku BiH prema EU, Kukan je kazao da je zabilježen blagi napredak na nekim područjima, ali da u cijelini gledano ona zaostaje za susjedima.

"Podjele među političarima i fragmentiranost političkih nivoa opterećuju situaciju u BiH. Spomenut je neznatan ekonomski napredak, a skoro da ga nema kada su u pitanju zakoni koji se trebaju donijeti. Imate problem 'Sejdić - Finci', koji se ne riješava već četiri godine", dodao je Kukan.

Prema njegovim riječima, evropski zvaničnici su frustrirani Bosnom i Hercegovinom, "što se vidi i kroz ukupnu atmosferu u EP-u i drugim evropskim institucijama".

"Mi nastojimo uraditi najbolje moguće stvari za BiH, ali se kod političara ne vide rezultati. S njima razgovaramo, bude tu i lepe priče, daju se i obećanja, a onda se ništa ne uradi. A stanje u EU se menja. Čuju se i glasovi da naredna Evropska komisija ne treba imati komesara za proširenje", ocijenio je Kukan.

Upitan hoće li Evropa uvesti sankcije BiH, on je rekao da je to "posljednji instrument", koji se u mnogim zemljama nije pokazao kao dobar, jer tada pate obični ljudi dok odgovorne osobe i dalje ostaju na pozicijama, imaju moć i uticaj.

"Mi imamo mehanizme da pritisnemo političare da se dogovore. Suspenzija IPA fondova, koji su bitni za svaku državu, jeste jedan od mogućih mehanizama", istakao je predsedavajući Delegacije EP za Zapadni Balkan.

Bonus video: