Srbija će se dodatno zadužiti do kraja godine

Srbija ima tri mogućnosti - krediti od Ujedinjenih Arapskih Emirata, izdavanje euroobveznica ili zajam koji je ponudio MMF, kazao je ministar finansija Lazar Krstić
68 pregleda 6 komentar(a)
Lazar Krstić, Foto: Kurir
Lazar Krstić, Foto: Kurir
Ažurirano: 11.10.2013. 09:49h

Ministar finansija Lazar Krstić najavio je da će Srbija do kraja godine vjerovatno ići na još jedno zaduženje u inostranstvu i da se trenutno sagledava šta je najpovoljnije.

"Imamo tri mogućnosti - krediti od Ujedinjenih Arapskih Emirata, izdavanja euroobveznica na međunarodnom tržištu i zajam koji je ponudio Međunarodni monetarni fond (MMF)", kazao je Krstić za Blic.

On je rekao i da državni funkcioneri više neće moći da sjede na nekoliko stolica i primaju i po pet punih plata iz budžeta, precizirajući da njihova dodatna primanja neće biti oporezovana kao i plate u javnom sektoru, ali će biti preispitana ili sasječena.

Ministar finansija je dodao da je i on sam po funkciji bio postavljen na nekoliko mjesta, ali da se povukao.

Prema njegovim riječima, Vlada Srbije novim ekonomskim mjerama pokušava da zaštiti najsiromašnije, a da istovremeno kazni funkcionere koji prave anomalije, i dodao da će uz penziju biti nemoguće primati i punu platu iz budžeta.

Ministar finansija je ponovio i će penzije u 2014. godine rasti dva puta - u aprilu 0,5 odsto i u oktobru jedan odsto, i naglasio da su ministarstvima smanjeni diskrecioni troškovi poput putovanja za 30 do 35 odsto.

Bonus video: