Čanak: Borba za Vojvodinu neće prestati

Čanak je istakao da prije četvrt vijeka, 5. oktobra 1988, nije samo počeo raspad SFRJ i uništavanje Vojvodine, nego i decivilizacijski proces koji traje do danas
64 pregleda 10 komentar(a)
Nenad Čanak, Foto: Www.abrasmedia.info
Nenad Čanak, Foto: Www.abrasmedia.info
Ažurirano: 04.10.2013. 20:23h

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak kazao je u petak, povodom sjutrašnje 25. godišnjice tzv. "jogurt revolucije" kojom su pristalice Slobodana Miloševića srušile tadašnju vojvođansku vlast, da borba za prava Vojvodine nikada neće prestati.

Čanak je istakao da "prije četvrt vijeka, 5. oktobra 1988, nije samo počeo raspad SFRJ i uništavanje Vojvodine, nego i decivilizacijski proces koji traje do danas".

"Uništavanje i rasprodaja Vojvodine pretvorili su je u bijednu i nerazvijenu regiju Republike Srbije", naveo je on u stranačkom saopštenju, a prenijela agencija Beta.

Čanak je naveo i da "zločin nad Vojvodinom i Vojvođanima ne smije biti zaboravljen, a borba za njena prava nikada neće prestati".

Povodom 25 godina od završetka takozvane "jogurt revolucije", u subotu će u Novom Sadu biti održana "Šetnja za Vojvodinu" koju organiziraju članovi Vojvođanske partije, Vojvođanskog kluba, Saveza antifašista Vojvodine i Društva za istinu o NOB i YU, koji su saopštili da je osnovna ideja toga skupa poruka da je ta revolucija bila čin nasilja koji je pokrajinu unazadio i obespravio.

Oni su naveli da tom akcijom žele da prekinu ćutnju i zaustave "propadanje, pljačku, rasprodaju i ponižavanje pokrajine".

Početkom oktobra 1988. godine u Novom Sadu je, poslije višemjesečnih prosvjeda u takozvanoj antibirokratskoj revoluciji pala tadašnja pokrajinska vlada. Tokom protesta, demonstranti su na službenike koji su pokušali da im se obrate bacali jogurt, zbog čega je on kasnije nazvan "jogurt revolucija". Poslije ovih događaja vođstvo Vojvodine je podnijelo ostavku, što je predstavljalo početak raspada SFRJ.

Bonus video: