Nikolić: Saradnja s Rusijom ne ometa put ka EU

Na sastanku sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom Nikolić je izjavio da se projekti na kojima sarađuju dvije zemlje odvijaju prema planu
1 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: BETAPHOTO
Tomislav Nikolić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 02.10.2013. 14:13h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da je kurs njegove zemlje jasan, da ona želi tijesno da sarađuje sa Rusijom i da to ne ometa njen put ka Evropskoj uniji.

Tokom današnjeg sastanka Nikolića i ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina, zaključeno je da sve pripreme za otpočinjanje radova na izgradnji "Južnog toka" u Srbiji protiču po planu i da se očekuje da izgradnja gasovoda počne u decembru ove godine.

Takođe, projekat rekonstrukcije željezničkih puteva u Srbiji, na čemu zajednički rade Srbija i Rusija, trebalo bi u narednih pet godina znatno da unaprijedi željezničku infrastrukturu naše zemlje, što će je učiniti daleko povoljnijom za strane investicije nego što je sada slučaj, navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Nikolić i Čepurin zaključili su da se i drugi strateški projekti na kojima sarađuju dvije zemlje odvijaju prema planu i istakli potrebu što skorije pripreme ugovora koji bi definisao specijalne odnose koje imaju Srbija i Rusija u vezi isporuka gasa.

Ruska ulaganja

Kupovina Naftne industrije Srbije, Beopetrola, Moskovske banke i ulazak na bankarsko tržište Srbije, ruske Sberbank, neke su od ključnih ruskih investicija u Srbiji u posljednjih 13 godina, koje iznose gotovo milijardu i po dolara, ne računajući izgradnju kraka plinovoda Južni tok ili kredit za obnovu srpskih željeznica. Srbija ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom koji joj omogućava plasiranje velikog broja proizvoda na rusko tržište bez plaćanja carinskih taksi.

Bonus video: