Vlasnici radnji za otkup zlata radnike ostavili bez plata i nestali iz Srbije

Vlasnici su nedavno bukvalno nestali, ostavivši za sobom oko 140 radnika bez dvije plate i ikakvih informacija o tome gdje su im šefovi i šta je sa njihovim radnim mjestima
89 pregleda 1 komentar(a)
zlato, Foto: Ilustracija
zlato, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 27.09.2013. 07:30h

Dvojica hrvatskih državljana, vlasnici kompanije Gold Exchange, koja je u Srbiji posjedovala 73 poslovnice za otkup zlata, preko noći su zatvorili sve lokale, a radnike ostavili bez plata, objavili su juče srbijanski mediji.

„Danas“ piše da su vlasnici Kristijan Kopić i Gordan Skočilić nedavno bukvalno nestali, ostavivši za sobom oko 140 radnika bez dvije plate i ikakvih informacija o tome gdje su im šefovi i šta je sa njihovim radnim mjestima. Lanac lokala je faktički izgubio dozvolu za rad 24. jula zbog nepravilnosti u poslovanju.

Gold Exchange, koja u Hrvatskoj posluje pod imenom Aurodomus, aktivna je na većini tržišta u regionu, uključujući Crnu Goru i BiH, a prije nedjelju dana je objavljeno da se i u njihovom ogranku u Republici Srpskoj dogodilo slično što i u Srbiji: menadžment je jedne noći pokupio zlato i novac iz svih objekata i nestao, ostavivši zaposlene bez plata.

Kopić, koji u Srbiji ima udio od 99 odsto vlasništva u Goldu, zapao je u probleme nakon što je Direkcija za mjere i plemenite metale 3. juna ove godine izvršila nadzor i ustanovila da preduzeće ne ispunjava uslove za dobijanje znaka proizvođača predmeta od dragocjenih metala.

Novim zakonom o kontroli predmeta od dragocjenih metala prošle godine je prvi put omogućen otkup zlata i njegov izvoz iz Srbije, ali je kao uslov za to određeno da firma koja se bavi otkupom mora da bude proizvođač predmeta od tog metala. Ubrzo nakon usvajanja ovog zakona, Gold Exchange je došao u Srbiju i registrovao se kao proizvođač, iako ova firma nikada nije namjeravala da se bavi proizvodnjom, već samo otkupom i izvozom zlata.

„Danas“ navodi da je Direkciji za mjere i plemenite metale trebalo godinu dana da utvrdi ovo kršenje zakona, iako je Gold bio jedan od najvećih, ako ne i najveći izvoznik zlata iz Srbije. Junskim inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da Gold nema nikakvu proizvodnju zlata i nakon isteka roka u kojem je taj „propust“ trebalo da bude ispravljen, oduzet mu je znak proizvođača.

Pošto bez tog znaka firma više ne bi mogla legalno da otkupljuje i izvozi zlato iz Srbije, Kopić je ovih dana nestao.

Dok njegov prekršaj nije otkriven, Gold je iz Srbije iznio stotine kilograma zlata, navodi beogradski dnevnik. Samo prošle godine je od Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine dobio dvije dozvole za izvoz ukupno 60 kilograma zlata, da bi ove godine Ministarstvo čak pet puta ovoj firmi odobravalo izvoz u ukupnoj količini od 145 kilograma plemenitog metala. To znači da je za godinu dana poslovanja, Gold Exchange izvezao čak 205 kilogarma zlata iz Srbije.

Čeka se partner iz Crne Gore?

Gold Exchange je registrovan u julu prošle godine u Novom Sadu kao društvo sa ograničenom odgovornošću sa osnivačkim ulogom od 100 dinara.

Za samo nekoliko mjeseci, u iznajmljenim prostorijama otvorene su 73 poslovnice, od kojih je svaka radila kao posebno pravno lice, tako da je teško utvrditi ukupan obim prometa koji se, uz to, sa strankama odvijao u kešu.

Vlasnik je navodno nekim radnicima mejlom poručio da sačekaju njegovog partnera iz Crne Gore, koji će, navodno, kupiti lanac poslovnica i nastaviti biznis.

„Nije dostupan, inače bismo se čuli sa njim, nije u zemlji. Obratio nam se juče putem mejla da su oni u pregovorima sa nekom firmom iz Crne Gore, koja bi trebalo da kupi našu firmu, da će djevojke koje budu htjele, moći da nastave sa radom“, rekla je radnica jedne prodavnice iz Novog Sada.

Bonus video: