Hrvatska će se idućih 5-6 godina neprekidno zaduživati

Povećanje srednje PDV-a stope sa 10 na 13 odsto ne mora nužno značiti i poskupljenje, rekao je Linić
9 komentar(a)
novac, kune, Foto: Shutterstock
novac, kune, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.09.2013. 16:28h

Hrvatski ministar finansija Slavko Linić poručio je da povećanje srednje stope PDV-a neće imati uticaja na građane, pošto ne mora dovesti do rasta cijena, ali je dodao da će se Hrvatska narednih pet do šest godina neprekidno zaduživati, jer se porezi više ne mogu povećavati.

Povećanje srednje PDV-a stope sa 10 na 13 odsto ne mora nužno značiti i poskupljenje, kao što ni smanjenje PDV-a sa 25 na 10 odsto nije donelo niže cijene u ugostiteljstvu i turizmu, rekao je Linić u Dnevniku HTV-a, govoreći o mogućim posljedicama novih mjera predstavljenim na sednici Vlade.

Kako prenosi Hina, on je konstatovao da će gorivo sigurno poskupiti za iznos akciza koje su sada na najnižem nivou u Evropskoj uniji, ali će glavni uticaj na cijenu goriva imati kretanje cijene nafte.

Linić je ponovio da će 2014. Hrvatska imati više od sedam milijardi novih rashoda - samo ulazak u EU koštaće 4,7 milijardi - a nova kamata na reformske poteze i dugove 2,5 milijardi. Stoga se, rekao je on, u novoj Vladinoj strategiji dio mjera odnosi na poreske stope i prihode, a drugi deo na smanjivanje potrošnje.

U vezi s najavom smanjivanja zaposlenih u javnom sektoru, on je opjasnio da će dio zaposlenih otići u punu penziju za koju je stekao uslove, a dio u djelatnostima poput čišćenja ili pripreme hrane izdvojiće se u privatni sektor.

Linić je najavio da će se Hrvatska narednih pet do šest godina neprekidno zaduživati, jer, kako kaže, "poreze više nećemo moći podizati, a za štednju je uvijek neizvjesno do koje granice treba ići".

Bonus video: