Zakon o amnestiji koči sprovođenje dogovora

Beograd nije predstavilo spisak zainteresovanih Srba za integraciju u kosovsku policiju i sudstvo, zbog izostanka zakona o amnestiji
66 pregleda 0 komentar(a)
Beograd Priština, Foto: Beta
Beograd Priština, Foto: Beta
Ažurirano: 27.09.2013. 12:45h

Sprovođenje Briselskog sporazuma zaustavlja to što još nije stupio na snagu kosovski Zakon o amnestiji pa Srbija nije predala Prištini spiskove ljudi koji će ubuduće raditi u kosovskim službama, piše prištinski dnevnik Koha ditore. List navodi da sporazum neće napredovati jer delegacija Srbije na sastanku ove nedelje nije predstavila spisak zainteresovanih Srba za integraciju u policiju i sudstvo.

Navodi se da je to učinjeno jer Beograd strahuje da će ti ljudi, koji su radili u srpskim institucijma na Kosovu, imati problema sa kosovskim vlastima zbog nedonošenja zakona o amnestiji.

Prema istim izvorima, Kosovo je odustalo od insistiranja da se za Srbe koji žele u kosovsku policiju i pravosuđe primjene zakonske procedure već će oni biti primljeni "u paketu". Takodje, ti Srbi neće biti obavezni da formalno priznaju državu Kosovo.

"Više nije pitanje pregovora o proceduri za integraciju ilegalnih bezbjednosnih i pravosudnih struktura. U paketu će biti primljeni svi oni koji žele da rade u našim institucijama", rekao je izvor.

Istovremeno, današnji prištinski Zeri piše da će pripadnici srpske zajednice sa sjevera koji žele da uđu u kosovsku policiju proći kroz "detektor čistoche" da bi se vidjelo da li su za MUP, ali da neće moći da budu u Kosovskoj informativnoj agenciji. Provjeru prošlosti kandidata obaviće kosovska policija uz pomoć Euleksa.

Bonus video: