AMNESTI INTERNEŠNEL POZIVA NA OBUSTAVU IZVOZA

Oružje iz Srbije na snimku pogubljenja žena i djece u Kamerunu

Kamerunska vojska je pogubila žene i djecu za koje je sumnjala da su pripadnici džihadijske organizacije Boko Haram, tvrde iz Amnesti internešnala
106 pregleda 34 komentar(a)
Kamerun vojska, Foto: Twitter
Kamerun vojska, Foto: Twitter
Ažurirano: 23.07.2018. 19:05h

Amnesti internešnal traži od Srbije da prestane da izvozi oružje u Kamerun nakon što su, kako tvrde, pronašli snimak mučenja i pogubljenja dvije žene i dvoje djece, navodno puškama proizvedenim u Srbiji.

Kamerunska vojska je pogubila žene i djecu za koje je sumnjala da su pripadnici džihadijske organizacije Boko Haram, tvrde iz Amnesti internešnala.

Rasim Ljajić, ministar trgovine, za BBC na srpskom kaže da Srbija neće odustati od izvoza jer „ne može da zna kako će se koristiti oružje koje se proda".

Kako je oružje stiglo u Kamerun?

Srbija je glavni snabdjevač oružja koje se vidi na snimku, kaže Mišel Parsons iz Amnesti internešnala za BBC na srpskom.

„Imamo vjerodostojne dokaze da su kamerunski vojnici koristili oružje zastava M2" za stravična pogubljenja."

„Ovo nije prvi put da kamerunske snage koriste srpsko oružje za kršenje ljudskih prava. To prerasta u sistemsko kršenje prava."

Amnesti internešnal je utvrdio da je snimak najvjerovatnije napravljen na krajnjem sjeveru Kameruna. U izvještaju se još dodaje da je autentičnost videa „gotovo sigurna".

Iz ove organizacije još dodaju da je ministar za komunikacije Kameruna Isa Čiroma Bakari rekao da je snimak „lažna vijest", ali da će vlasti sprovesti istragu. BBC na srpskom nije mogao da nezavisno potvrdi ovaj podatak.

Oružje iz kragujevačke fabrike stiglo je u Kamerun prije četiri godine, kada je izvezeno 17.500 lakih pušaka i „kojot" mitraljeza, objašnjava za BBC Rasim Ljajić, ministar trgovine Srbije.

Na mjestu zločina puške su se našle ugovorom oružanih snaga Kameruna i Ministarstva odbrane Srbije, koji je, prema informacijama dobijenim od ministra Ljajića, potpisan 2014..

„Kao da prodajete automobil"

Na zahtjeve da Srbija prestane sa isporukom oružja, Ljajić kaže:

„To vam je kao kada nekome prodate automobil. Kako ćete poslije da znate šta će on da radi sa njim i kome će dalje da ga proda"?

Ljajić dodaje i da Srbija ne može da odustane od trgovine „samo zato jer to traži Amnesti internešnal".

„Država stopira prodaju kada to odluče Ujedinjene nacije ili uradi neka velika sila, poput Amerike, Rusije, Kine ili Evropske unije", kaže Ljajić.

Ipak, u sporazumu o trgovini oružjem UN izričito se zabranjuje bilo kakav transfer oružja i opreme ukoliko se zna da će oni biti upotrijebljeni za genocid, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine.

Gdje se sve ratuje srpskim puškama

Puške i mitraljezi iz Srbije su primijećeni još u sukobima u Jemenu i Siriji, kaže Saša Đorđević, istraživač Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku, za BBC na srpskom.

„Koriste ih jedinice Slobodne sirijske armije, borci islamističkih grupa poput Ansar al-Šama, Džabhat al-Nusre, Islamske države i jedinice Sunitskih boraca u Jemenu.

I u terorističkom napadu u Parizu takođe je bilo oružja sa ovih prostora", kaže Đorđević.

Đorđević smatra da država mora da osigura da puške ne stignu u pogrešne ruke.

U priču o izvozu srpskog oružja umiješala se i vlada Kosova koja tvrdi da Srbija „poklanja oružje afričkim državama da ih spriječi da priznaju nezavisnost Kosova" i poziva međunarodnu zajednicu da poveća kontrolu i nadgleda ponašanje Srbije u Africi:

„Srbija koristi prodaju i poklanja oružje kao diplomatsko sredstvo da bi privoljela države koje nisu priznale Kosovo da ne preduzmu takav korak", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

Boko Haram je džihadistička militantna organizacija, bazirana u sjeveroistočnoj Nigeriji, ali je aktivna i u Kamerunu. Bori se za uspostavljanje šerijatskog zakona u državi. U prvih nekoliko godina djelovanja ove organizacije stradalo je deset hiljada ljudi.