EU: Istraga će pokazati pozadinu ubistva pripadnika Euleksa

Portparolka Ketrin Ešton je navela i da je to prvo ubistvo nekog pripadnika Euleksa na Kosovu
11 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2013. 12:48h

Žrtva jutrošnjeg oružanog napada na sjeveru Kosova je tridesetpetogodišnji Litvanac Audrius Šenavičius, carinski službenik koji je bio na službi u Euleksu, saopštila je litvanska Uprava carina.

Šenavčius je na službi u Euleksu od avgusta 2012. godine, navodi se u saopštenju koji su prenijeli mediji u Litvaniji.

Šenavičius je ubijen u napadu koji se u opštini Zvečan na sjeveru Kosova dogodio jutros oko 7.50 kada su ranjena još tri pripadnika Euleksa.

Tek će rezultati istrage moći da rasvijetle da li je cilj ubistva Euleksovog carinika bilo kočenje dijaloga Beograd-Prisstina ili su počinioci iz redova organizovanog kriminala, izjavila je danas u Briselu portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.

Portparolka Ketrin Ešton je navela i da je to prvo ubistvo nekog pripadnika Euleksa na Kosovu.

Ona je podvukla da će tek istraga koja je u toku pokazati šta je u pozadini ubistva i time odgovorila na pitanje novinara da li je riječ o pokušaju da se zakoči dijalog Beograd-Priština ili su počinioci iz redova organizovanog kriminala i šverca budući da je žrtva Euleksov carinik.

Istraga u toku

Pripadnici Euleks policije, koji su došli pod punom ratnom opremom, obavljaju uviđaj i tragaju za počiniocima ubistva koji se jutros dogodio na magistralnom putu. Oni pretražuju teren, željeznički most koji se nalazi iznad puta, a u mjestu Balaban blokirane su obje kolovozne trake, pa se saobraćaj za manje kamione i automobile usmjerava zaobilaznim putem preko Žerovnice ka Zvečanu.

Kamioni s prikolicama i šleperi ne mogu da idu alternativnim putem, tako da su svorene kolone.

Kako se navodi u saopštenju Euleka, na dva vozila te misije, u kojima je bilo šestoro službenika, pucano je jutros oko 7.30, a ta misija osudila je to "kukavičko nasilje" protiv službenika Euleksa.

"U toku je istraga ubistva. To područje je blokirano. Uložiće se svaki napor u privođenju izvršilaca pravdi", navodi se u saopštenju Euleksa.

Prema nezvaničnim podacima, pripadnici Euleksa krenuli su jutros ka prelazu Jarinje da preuzmu smjenu u osam sati.

Pucano je na vozilo u pokretu, vozač je pogođen, izgubio je kontrolu i udario u betonski zid, potom u zaštitnu ogradu i zaustavio se na putu.

Kfor osudio ubistvo policajca Euleksa

Komandant Kfora Salvatore Farina osudio je danas ubistvo pripadnika Euleksa na sjeveru Kosova i izjavio saučešće njegovoj porodici.

U izjavi Farine, koju prenosi Kfor, navodi se da ta misija nastavlja da tijesno sarađuje sa Euleksom i drugim nadležnim vlastima.

"Kfor nastavlja da podržava razvoj stabilnog, demokratskog, multietničkog i mirnog Koosva", naveo je Farina.

Galerija

Bonus video: