Kacin: Riješiti pitanje autonomije Vojvodine

Pravi je trenutak da se ustavom i zakonima uredi status sjeverne srpske pokrajine, kao i da se riješi problem fnansiranja, istakao je Kacin
6 komentar(a)
Jelko Kacin, Foto: Luka Zeković
Jelko Kacin, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.09.2013. 13:00h

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas u Briselu da je sada pravi trenutak za otvaranje pitanja ustavnog i zakonskog uređenja autonomije Vojvodine i poručio Beogradu da mora riješiti pitanje finansiranja Pokrajine.

"Imajući u vidu predstojeće pregovore o članstvu Srbije u EU, smatram da je ovo pravi trenutak za otvaranje pitanje ustavnog i zakonskog uređenja autonomije Vojvodine. Trenutni okvir autonomije je neizvjestan i nejasan, što spriječava Vojvodinu, a samim tim i Srbiju da razvija svoje kapacitete", rekao je Kacin na panelu "Vojvodina: izazovi na putu demokratske konsolidacije" u Evropskom parlamentu.

Dodao je da je otvaranje pitanja uređenja autonomije Vojvodine naročito važno u svijetlu iskoršćavanja pretpristupnih, a potom i kohezionih fondova EU koji su namijenjeni autonomnim jedinicama, kao što je Vojvodina.

"Zato mislim da je neophodno što prije riješiti ovo pitanje kako na nivou Ustava, tako i kroz sve prateće zakonske akte, kako bi se izašlo iz ove pravno nejasne i nesigurne situacije. U međuvremenu, Beograd mora da riješi pitanje finansiranja sa čim se kasni već nekoliko godina", naveo je Kacin.

On je ocijenio da je Vojvodina "pravi adut" Srbije tokom pregovora sa EU, jer je multikulturna i multinacionalna sredina, koja predstavlja "EU u malom". "Kroz prekograničnu saradnju sa susjednim regionima u Hrvatskoj, Mađarskoj i Rumuniji, Vojvodina već sada razvija ekonomiju Srbije i otvara vrata ka EU", kazao je Kacin.

Bonus video: