BiH prodaje nekretnine zbog penzija

Gotovo tri četvrtine penzionera u Federaciji BiH živi od primanja ispod 350 maraka (oko 175 eura), a povećanje penzija za sada nije na vidiku
2 komentar(a)
penzioneri, Foto: Shutterstock
penzioneri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.09.2013. 12:00h

U BiH penzioneri najavljuju za iduću nedjelju proteste zbog niskih primanja, a iz Zavoda PIO poručuju da će prodati nekretnine kako bi popunili deficit.

Gotovo tri četvrtine penzionera u Federaciji BiH živi od primanja ispod 350 maraka (oko 175 eura), a povećanje penzija za sada nije na vidiku, objavljeno je na sajtu Radio televizije Republike Srpske.

Priliv sredstava u kasi Penzijskog i invalidskog osiguranja FBiH već odavno je nedovoljan i za isplate dostignutog nivoa penzija što je osnovni razlog zbog kojeg je prošlo dvije i po godine od poslednjeg povećanja penzija od pet posto.

Kako kaže direktor Zavoda PIO FBiH Zijad Krnjić, prioritet je da se riješi deficit od 87 miliona maraka, zbog čega je planirana prodaja nekretnina a očekuju i povećanje prihoda na osnovu Zakona o zateznoj kamatnoj stopi.

Tako će Federalna vlada već ove nedjelje razmatrati odobravanje prodaje hotela "Ero" i 11 manjih objekata za koje je kompletirana dokumentacija a konsolidacija je, kako tvrde, moguća do kraja godine.

Penzioneri poručuju da ne odustaju od davno najavljenih protesta, a ipak su spremni da u razgovoru s predstavnicima Vlade, Poreske uprave, inspekcije i Zavoda ponovo traže rješenje za bolje penzionerske dane.

Bonus video: