Novi proces

Stanko Subotić na sudu: Nijesam organizovao šverc cigareta

U cjelosti pobijam navode optužnice. Nijesam imao nikavu potrebu da osnivam fantomske firme i nije bilo nikakvog osnova da mi se pripisuje ovo što piše u optužnici, rekao je Subotić
117 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2013. 19:51h

Stanko Subotić negirao pred Specijalnim sudom u Beogradu optužbe da je organizovao kriminalnu grupu koja je krijumčarila cigarete devedesetih godina.

On tvrdi da je postupak protiv njega montiran kako bi mu političari iznuđivali novac.

"U cjelosti pobijam navode optužnice. Nijesam imao nikavu potrebu da osnivam fantomske firme i nije bilo nikakvog osnova da mi se pripisuje ovo što piše u optužnici”, rekao je Subotić izlažući prvi put pred sudom svoju odbranu nakon 7 godina od pokretanja krivičnog postupka protiv njega.

TV Vijesti, Svetlana Đokić

Subotić, koji mjesečno zarađuje 60.000 švajcarskih franaka, tvrdi da su kampanja i optužbe protiv njega su počele u medijima dvijehiljaditih, da bi se vlast dočepala njegovih para i imovine.

"Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović je 2002. pokrenuo istragu o krijumčarenju cigareta, a istovremeno je dolazio kod mene da me ucjenjuje i traži velike pare da se istraga ne povede protiv mene”, istakao je Subotić.

On je naveo da su do 2006. i drugi razni političari dolazili kod njega i pričali kako će riješiti istragu ali uz koncesije – pare ili drugu kompenzaciju. "Ja sam sve to pravosuđu Srbije pokušavao da pošaljem preko medija svih ovih godina ali to nije urodilo plodom…”, naveo je Subotić.

Navodeći da je u Srbiji 2006. godine imao investicije vrijedne više desetina miliona eura, on je naglasio da je preko svog Fonda za razvoj demokratije dao preko milion eura za finansiranje Demokratske stranke. Međutim, kako je rekao, dvije nedjelje pošto je dao posljednji novac pokrenut je postupak protiv njega.

Subotić je ispričao da su u više navrata na njega vršili pritisak Boris Tadić i njegovi najbliži saradnici koji su, kako je tvrdio, dolazili kod njega. U tom kontekstu spomenuo je Mikija Rakića i Vuka Jeremića.

Subotić je takođe detaljno ukazao sudu da je njegova kompanija “"Mia ub"” imala zvanična prava da se bavi prodajom cigareta, tvrdeći da je poslovao isključivo u skladu sa zakonom.

"Ostvarivao sam velike profite, a obaveze prema državi su bile veoma male oko jedan odsto i ja sam imao sreću da se tim poslom bavim. Međutim, i taj jedan posto je bio obesmišljen zbog velike inflacije devedesetih”, naveo je on, ukazujući da iz tog razloga nije imao imao nikavu potrebu da osniva fantomske firme ili radi nešto protivzakonito.

U poslu sa cigaretama "slučajno"

Podsjetio je sud da je sedamdesestih godina prošlog vijeka otišao u Francusku i radio sa konfekcijom... Devedesetih je počeo da osniva firme u Srbiji, a s cigaretama je krenuo da se bavi “slučajno” pošto mu je jedna makedonska firma dugovala pare.

“Kada sam shvatio da je to dobar i unosan posao obratio sam se i drugim prozivođačima cigareta u inostrastvu. Ostvarivao sam promete koji su se mjerili milijardama dolara”, naveo je Subotić i dodao da je uredno plaćao poreze i Srbiji i Švajcarskoj u kojoj je to vrijeme počeo da živi i radi.

Rekao je da mjesečno zarađuje 60.000 švajcarskih franaka , a ima više kompanija koje se bave različitim poslovima. Subotić je dodao da ima niz nepokretnosti u Srbiji koje su mu odlukom suda sve privremeno oduzete, kao i u inostranstvu.

On je kazao da ne poznaje nekadašnjeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa, koji je jedan od još 13 optuženih u tom procesu.

Subotiću se do sada sudilo u odsustvu jer je do jula ove godine bio nedostupan pravosudnim organima Srbije kada mu je odlukom suda ukinuta potjernica a pritvor zamijenjen jemstvom. Sedam godina je bio u bekstvu, od pokretanja istrage za šverc cigareta u Srbiji 2006. On je 19. jula položio jemstvo od 538.000 eura, odnosno upisao je hipoteku na kuću u korist suda.

Subotiću je inače 17. juna počelo ponovljeno suđenje, a poslije izmjene Krivičnog zakona od 15. aprila, preciziranom optužnicom tereti za krivično djlo zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprijećena kazna do 10 godina zatvora, a ne više za zloupotrebu službenog položaja za koju mu je prijetila kazna do 12 godina zatvora.

Ukinuta kazna zatvora od šest godina

Apelacioni sud u Beogradu zimus je ukinuo prvostepenu presudu kojom je Subotić u odsustvu bio osuđen na šest godina zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, a optuženi kao pripadnici njegove grupe na zatvorske kazne od četiri i po godine do deset mjeseci zbog švecra cigareta tokom devedesetih godina.

Ukinutom presudom Specijalnog suda od 6. oktobra 2011. Subotić je, pored zatvorske kazne, obavezan da u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude u budžet Srbije uplati 75.821.404 dinara sa kamatama koje se računaju od 1. novembra 1996. godine. Odlukama Specijalnog suda, privremeno su Suboticu oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj, ali te odluke ostaju na snazi do pravosnažnog okončanja postupka.

Subotić se tereti da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima. Tako je na štetu budžeta grupa stekla korist od 28 miliona eura i šest miliona američkih dolara. To su radili uz pomoć službenika Savezne uprave carina koji su omogućili ulazak teretnih kamiona sa cigaretama bez ikakvog evidentiranja. Potom su cigarete prevozili i skladištili ih u više magacina po Srbiji, a zatim ih preprodavali.

Subotić je i pored višegodišnje potjernice na snazi slobodno živio i radio u Švajcerskoj, a 2008. Moskva je odbila da ga izruči Srbiji, jer ruski zakon nije priznavao krivično djelo da koje se Subotić teretio prije prekvalifikacije djela, odnosno izmjene optužnice.

Galerija

Preporučujemo za Vas