EU od Srbije traži povlašćen status Hrvatske u prodaji cigareta

"Tamo smo gdje smo bili i 1. jula, do kada je trebalo da napravimo dogovor o izmjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali do toga nije došlo", rekao je Ljajić
4 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2013. 09:33h

Srpski ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je državnoj televiziji Srbije da razgovori Srbije i Evropske unije (EU) o zahtijevanom povlašćenom uvozu 1.600 tona cigareta iz Hrvatske prema carinskoj stopi od 15 odsto nijesu završeni i nije postignut nikakav sporazum o tome.

"Tamo smo gdje smo bili i 1. jula, do kada je trebalo da napravimo dogovor o izmjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali do toga nije došlo", rekao je Ljajić dodajući da do oktobra očekuje nastavak razgovora, prenosi zagrebački Poslovni dnevnik.

Ministar trgovine Srbije priznao je da, iako šanse Srbije u tim pregovorima nijesu velike i ne treba puno očekivati, jer su "veliki pritisci i Evropske komisije (EK) i država članica EU", očekuje uvažavanje argumenata Srbije o zaštiti njene duvanske industrije, koju je ocijenio "vrlo značajnom za domaću ekonomiju".

Pojasnio je da je zahtjev EU da se Hrvatskoj i dalje po povlaštenim uslovima omogući plasman cigareta na srpsko tržište, nakon što je postala dio EU, nije usmjeren protiv Srbije jer je to model i pravilo kojim Evropska komisija štiti nove članice.

"Oni štite države članice, njihovo ekonomija u cilju da ono postane što konkurentnija na jedinstvenom evropskom tržištu. Tako će i nas štititi kad postanemo punopravni član u odnosu na neke druge zemlje koje tada budu kandidati", rekao je Ljajić.

Bonus video: