Rijeka: Oduzeto više kontejnera sa raketama za avione, roba stigla do luke Bar

"Naš posao je da pretovaramo terete, odnosno kontejnere. Šta je u njima, odnosno kontrola njihovog sadržaja, posao je nadležnih institucija države"
106 pregleda 32 komentar(a)
Detalj iz Luke Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Detalj iz Luke Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.09.2013. 08:37h

Službenici Carinarnice Rijeka zaplijenili su više kontejnera sofisticiranog naoružanja, najviše raketa za avione i za sisteme zemlja-zemlja koji su u tu luku stigli iz Srbije.

Hrvatski mediji kao odredišta u koje je upućeno oružje navode Sudan ili Abu Dabi, a prema pisanju „Večernjeg lista“, pošto su hrvatski carinici otkrili nelegalno oružje, navodno je uslijedila i dojava iz carinske službe Srbije o sumnjivim kontejnerima.

Carinska uprava Hrvatske je navela da je jedna od pošiljki robe koja je bila u prevozu preko Hrvatske zaustavljena i prekontrolisana u luci Rijeka, a potom i privremeno zadržana.

Hrvatski mediji objavili su juče da su rakete u djelovima, djelovi za lansere i čvrsto raketno gorivo bili u kontejnerima s drugačijom carinskom deklaracijom. Dodaje se da se radi o projektilima S-8, navođenim raketama ruske proizvodnje. Tim oružjem, dodaje se, raspolažu mnoge vojske u svijetu, a kompatibilno je sa sovjetskim tipovima aviona.

Zasada nije poznato ko je vlasnik spornog oružja, mada su pošiljku hrvatski mediji juče povezivali sa srpskim preduzetnikom Slobodanom Tešićem, vlasnikom firme „Temex“.

Međutim, srpska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) saopštila je sinoć da oružje pronađeno u luci u Rijeci ne pripada Tešiću.

„Neposredno po operativnom saznanju, BIA je prije sedam dana obavijestila nadležne službe i državne organe Hrvatske o postojanju sumnje da se vrši transport komponenti i robe dvostruke namjene“, navedeno je u saopštenju BIA dostavljenom RTS-u.

Kako je navela BIA, roba je u Srbiju ušla iz Italije i transportovana je u Hrvatsku.

„Neposredno po operativnom saznanju, BIA je prije sedam dana obavijestila nadležne službe i državne organe Hrvatske o postojanju sumnje da se vrši transport komponenti i robe dvostruke namjene"

I Slobodan Tešić je ranije juče negirao da ima bilo kakve veze s tim oružjem.

„Ja u posljednjih pet do sedam godina nisam ništa tovario ni kroz jednu hrvatsku luku. Znači, ja blage veze nemam ni sa kakvim tovarom, ni raketama, ni kontejnerima... To je jedna notorna laž“, rekao je Tešić za B92.

Tešićevo ime se više puta dovodilo u vezu s posredovanjem u međunarodnoj trgovini oružjem i vojnom opremom. U svojoj knjizi „Merchant of death“ (Trgovac smrću), novinari Daglas Fara i Stiven Braun Tešića su naveli kao jednog od saradnika najpoznatijeg svjetskoga trgovca oružjem, Viktora Buta. Prema njihovom pisanju, Tešić je bio jedan od posrednika preko kojega je krajem 1990-ih But slao vojnu opremu i oružje liberijskom gospodaru rata Čarlsu Tejloru.

Tešićevo ime se pominje i u depešama koje je ranije objavio Vikiliks. Oružje je navodno prodavao Liberiji, Jemenu, Libiji. Njegovo ime je postalo poznato prije više od deset godina, kada je uspio ilegalno da izveze automatske puške (navodno 50.000 komada) u Liberiju. Tada je to značilo direktno kršenje sankcija UN pa je Tešić, kako je „Jutarnji“ naveo, dospio i na „crnu listu“ UN.

Carinska uprava Hrvatske istakla je da su „istražne radnje, vezane za navedenu robu, zajedno sa ostalim službama u toku i do okončanja postupka i potvrđivanja prikupljenih saznanja nismo u mogućnosti objaviti pojedinosti“, rečeno je iz Uprave. U hrvatskom ministarstvu odbrane ranije juče rekli su agenciji Beta da su pozvani mjerodavni vojni stručnjaci da bi utvrdili o kakvoj se vojnoj opremi radi, ali druge detalje nisu saopštili. U Upravi carina Srbije je rečeno da u interesu dalje istrage nisu u mogućnosti da do ponedjeljka iznose detalje u vezi sa slučajem.

Tešić: Nek pitaju kako je roba došla do Bara

Tešić je u razgovoru za B92 pozvao srpske i hrvatske vlasti da stvar ispitaju do kraja.

„Bitno je da se otkrije čija je to pošiljka i gdje ide jer nije to kisela voda, to su rakete... Nek istraže kako je ta roba došla do luke Bar, čiji su organi dali izlazne dozvole... Sve to da se istraži, nije se ta roba mogla ukrasti u magacinu“, rekao je.

S obzirom da je prema objavljenim podacima put kontejnera bio od nepoznate destinacije ka Baru, a zatim za Srbiju pa u Rijeku, sagovornici „Vijesti“ su istakli da se tu evidentno radi o robi u tranzitu koja podliježe međunarodnom patronatu

Menadžeri KTGT su „Vijestima“ sinoć kazali da se „ovakve priče se ne mogu prihvatati zdravo za gotovo prije svega zbog specifičnosti kontejnerskog transporta“.

„Naš posao je da pretovaramo terete, odnosno kontejnere. Šta je u njima, odnosno kontrola njihovog sadržaja, posao je nadležnih institucija države - carine i policije“, kazali su izvori „Vijesti“. Prema njihovim riječima, ne postoje izlazne, već izvozne dozvole koje su u nadležnosti carine. Preko ovog lučkog preduzeća se redovno obavlja pretovar oružja, takozvane „B“ materije, koju voze specijalizovani brodovi.

S obzirom da je prema objavljenim podacima put kontejnera bio od nepoznate destinacije ka Baru, a zatim za Srbiju pa u Rijeku, sagovornici „Vijesti“ su istakli da se tu evidentno radi o robi u tranzitu koja podliježe međunarodnom patronatu.

„To podrazumijeva prije svega i da se u luci iz koje kreće kontejner obavi provjera prateće dokumentacije, odnosno sadržaja.

Fizički je nemoguće otvarati i kontrolisati svaki kontejner, već se pribjegava pregledu određenog procenta kontejnera, a to opet nadležne institucije države rade shodno svojim procedurama“, kazali su iz uprave KTGT.

Bonus video: