Vlada Kosova prihvatila sporazume postignute u Briselu

Predsjednik Vlade Kosova je naveo da sporazum o telekomunikacijama omogućava Kosovu da dobije još jedan atribut državnosti koji mu je nedostajao
6 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2013. 14:33h

Vlada Kosova je danas prihvatiula sporazume o telekomunikacijama i energetici koje su u nedjelju u Briselu postigli premijeri Kosova i Srbije Hašim Tači i Ivica Dačić.

Premijer Tači je na početku sastanka ocijenio da je Kosovo na posljednjem sastanku u Briselu postiglo izuzetno veliki uspjeh.

"Svi znamo koliko su značajna bila ova dva sporazuma i koliko se o njima dugo razgovaralo i pregovaralo. Investirana je velika energija od strane stručnjaka koje je predvodila zamjenica premijera Edita Tahiri i koristim priliku da svima zahvalim na tome", rekao je Tači.

Predsjednik Vlade Kosova je naveo da sporazum o telekomunikacijama omogućava Kosovu da dobije još jedan atribut državnosti koji mu je nedostajao.

"Naša suverena i demokratska država će imati svoj jedinstveni međunarodni pozivni broj, koji će dobiti od Međunarodne unije telekomunikacija", rekao je kosovski premijer ističući da to podrazumijeva i uspostavljanje zakonitosti i praktično uređenje te oblasti što znači da operateri iz Srbije treba da prekinu rad i davanje neovlašćenih usluga.

Dačić je danas negirao da sporazumi daju državnost Kosovu i rekao da jasno piše da se međunarodni broj "dodjeljuje" Kosovu.

Vlada Kosova je od zamjenice premijera i ministarke trgovine i industrije Mimoze Kusari Ljilja informisana o situaciji nastaloj nakon jednostranih mjera Vlade Makedonije oko zabrane uvoza brašna i pšenice i uvođenja ulaznih taksi za građane Kosova, kao i recipročnih mjera koje je Vlada Kosova preduzela.

Tači je ocijenio da sadašnje stanje nije zdravo ni za Kosovo ni za Makedoniju i da to nije u duhu evropskih standarda o dobrosusjedskim odnosima.

Galerija

Bonus video: