Hrvatska: Moguće sankcije EU

Evropska povjerenica za pravosuđe Vivijan Reding najavila da će Evropskoj komisiji predložiti aktiviranje sankcija protiv Hrvatske
0 komentar(a)
Josip Perković, Foto: Večernji.hr
Josip Perković, Foto: Večernji.hr
Ažurirano: 06.09.2013. 12:19h

Evropska povjerenica za pravosuđe Vivijan Reding pisala je ponovo hrvatskoj vladi i najavila da će Evropskoj komisiji predložiti moguće aktiviranje sankcija protiv te zemlje, jer je nezadovoljna planom Vlade za promjenu spornog “leks Perković”.

Reding nije zadovoljna planom po kojem će vlada Hrvatske u roku od dvije nedelje poslati u saborsku proceduru predlog izmjene odredbe kojom se evropski nalozi za hapšenje primijenjuju samo na krivična dijela počinjena nakon avgusta 2002. godine. Nove odredbe bi se usvojile u parlamentu do kraja jesenjeg zasijedanja, a na snagu stupile 15. jula iduće godine.

Prema pisanju hrvatskih medija zvanični Zagreb je u četvrtak odgovorilo na pismo izrazivši iznenađenje spominjanjem mogućnosti aktiviranja zaštitnih mjera jer smatraju da bi to došlo u obzir tek u slučaju da se radi o ozbiljnim nedostacima u prenošenju ili sprovođenju evropskog naloga.

Kako naglašavaju, Hrvatska izvršava evropski nalog za hapšenje i obavezala se i da uskladi Zakon o pravosudnoj saradnji u krivičnim predmetima s državama članicama Evropske unije.

“Štaviše, uputili smo Vam i jasno definisan vremenski rok u kojem će se zakonske izmjene izraditi, donijeti u Saboru i stupiti na snagu. Dakle, u svrhu usklađenja s evropskim zakonima preduzeli smo sve radnje koje smo smatrali potrebnim, ali i koje ste Vi od nas tražili”, navodi se u pismu koje je u četvrtak upućeno na adresu Vivijan Reding.

Ko je Josip Perković?

Spor između Hrvatske i EK nastao je povodom Josipa Perkovića, pripadnika Udbe nekadašnje SFRJ, koga njemačko pravosuđe potražuje zbog ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine i čije je izručenje onemogućeno pomenutim zakonskim izmenama.

Njemačko pravosuđe tereti Perkovića za ubistvo Đurekovića koji je kao direktor iz INA-e ukrao 200 milijuna dolara i pobjegao s novcem u Njemačku, gdje se povezao sa emigrantskim krugovima koji su radili na rušenju Jugoslavije.

Bonus video: