Repanten: Francuska želi da Srbija bude sljedeća članica EU

Fransoa Oland odlučio da imenuje specijalnog predstavnika za Balkan Alena Rišara koji će posebno biti zadužen za jačanje odnosa sa Srbijom
3 komentar(a)
Evropska unija, Srbija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Srbija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.09.2013. 16:06h

Premijer Srbije Ivica Dačić i francuski ministar zadužen za evropske poslove Tjeri Repanten složili su se danas u Beogradu da će ove dve zemlje nastaviti da unapređuju bilateralne odnose. Tjeri Repanten je izjavio da Francuska želi da vidi Srbiju kao sljedeću članicu Evropske Unije, prenosi dopisnik agencije Anadolija.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, održanoj nakon sastanka u Vladi Srbije, Dačić i Repanten su se složili da su politički odnosi Srbije i Francuske izuzetno dobri i izrazili želju da se ti odnosi unaprede u budućnosti i u oblasti privrede, odbrane, pravosuđa, policije, kulture...

"Postoji opšta saglasnost da moramo učiniti sve da ponovo uspostavimo odnose na način koji odgovara tradicionalnom prijateljstvu Srbije i Francuske", izjavio je Dačić i dodao da je potrebno veće prisustvo Francuske u Srbiji.

Repanten je rekao da je, posle ovogodišnjih sastanaka najviših zvaničnika dvije zemlje, predsjednik Francuske Fransoa Oland odlučio da imenuje specijalnog predstavnika za Balkan Alena Rišara koji će posebno biti zadužen za jačanje odnosa sa Srbijom, prvenstveno u oblasti privrede.

On je poručio i da će Francuska nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu i ponudio svu moguću pomoć Francuske u oblasti jačanja vladavine prava: „Kao francuski delegirani ministar za evropske poslove želim da poručim da je želja Francuske da Srbija postane 29. članica EU.“

Tjeri Repanten je rekao da su Srbiji na putu ka EU potrebne reforme unutrašnje prirode. Veoma bitni za Francusku su odnosi u regionu, njihova izgradnja i jačanje pomirenja na Balkanu, a briselski sporazum je istakao kao osnovu za dalju saradnju.

Produbljivanje odnosa dvije države pomoći će i u popravljanju imidža Srbije u francuskom javnom mnijenju, što je takođe jako važno, naveo je Repanten.

Bonus video: