Vukovar: Demonstranti uništili dvojezične table

Najveći otpor prema ćirilici prisutan je u Vukovaru i potiče uglavnom od desnih stranaka i udruženja veterana poslednjeg rata
126 pregleda 29 komentar(a)
Vukovar ploče, Foto: Slobodna Dalmacija
Vukovar ploče, Foto: Slobodna Dalmacija
Ažurirano: 02.09.2013. 10:55h

Dvadesetak policajaca ispred zgrade policijske stanice Vukovar nije uspjelo spriječiti stotinjak demonstranata da nasilno uklone ploče s dvojezičnim natpisima sa zgrade policije.U naguravanju, koliko su novinari uspjeli vidjeti, nije bilo povrijeđenih.

Ploče su na zidu zgrade prvo razbijene čekićem, a kasnije su uklonjene, prenose hrvatski mediji.

Nezadovoljni građani su se uputili prema centru grada, gdje su prisutne jake policijske snage.

U Vukovaru je jutros počelo postavljenje dvojezičnih tabli ispisanih ćiriličnim i latiničnim pismom, a na terenu je interventna policija, javljaju lokalni mediji. Prve table postavljene su oko 6.00 na zgrade policije i Državne uprave.

Hrvatska radio-televizija navodi da oko 30 predstavnika Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara koji su i ranije najavili da će skidati dvojezične table, mirno protestuju ispred svih zgrada na koje se ploče postavljaju. Takođe su blokirali ulaz u Državnu upravu.

Ustavni zakon o zaštiti prava nacionalnih zajednica i manjina nalaže da svaka nacionalna manjina koja čini više od trećine stanovništva neke lokalne samouprave ima pravo da na njenom jeziku i pismu budu postavljeni javni natpisi i oznake.

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj ima oko 20 opština i gradova u kojima pripadnici srpske manjine čine više od trećine stanovništva. Najveći otpor prema ćirilici prisutan je u Vukovaru i potiče uglavnom od desnih stranaka i udruženja veterana poslednjeg rata.

Iz Vlade Hrvatske koju prevodi Socijaldemokratska partija više puta su poručili da će ploče s dvojezičnim natpisima biti postavljene gdje god za to ima potrebe, pa tako i u Vukovaru.

Bonus video: