U Srbiji se otvara sve više firmi, najviše iz trgovine, ali i malih elektrana

Za prvih sedam mjeseci ove godine ukupno osnovano 25.034 firmi, a zatvoreno je njih 17.715
8 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2013. 14:57h

Prvi put nakon nekoliko godina u Srbiji je otvoreno više firmi nego što je ugašeno. Tako je za prvih sedam mjeseci ove godine ukupno osnovano 25.034 firmi, a zatvoreno je njih 17.715. To je jako dobar znak, posebno jer je posljednje tri godine prednjačio broj zatvorenih firmi, kaže u razgovoru za srpski Telegraf Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre (APR) Republike Srbije.

"To je bez dileme pozitivan pokazatelj. Svi moramo da radimo na tome da se poveća broj ljudi koji se bave biznisom. Srbija sada ima 330,6 hiljada aktivnih firmi. Potrebno nam je ne samo više firmi nego i bolja investiciona klima, i zato je naša poruka koju upućujemo građanima – bavite se sopstvenim biznisom. Tako će biti i više malih i srednjih preduzeća. Sada se suočavamo sa situacijom da ukupnu ekonomsku aktivnost nosi 100 velikih kompanija koje generišu 50 odsto prihoda", kaže Obradović, priznajući da se nisu ostvarila nadanja da srednja i mala preduzeća budu osnova za rast.

"Mnoga očekivanja ostala su na nivou želja, jer taj sektor očigledno ne ostvaruje ni prihod, ni promet, ni dobit, a ni zapošljavanje u onom obimu koji bi nas mogao uporediti sa najrazvijenijim zemljama.U Njemačkoj sektor malih i srednjih kompanija predstavlja 70 odsto prihoda. Međutim, u Srbiji je došlo do izmjena u poslovnom okruženju jer je država olakšala donošenje odluke da se uđe u biznis i započne poslovanje", kaže Obradović, podsjetivši da je lani u izvještaju Svjetske banke “Doing business” Srbija svrstana u deset vodećih reformatora u svijetu, prije svega zbog ukidanja osnivačkog kapitala koji iznosi simboličnih jedan euro.

Srbija je ipak još uvijek u teškoj situaciji, što pokazuje i podatak da je 813 najvećih domaćih kompanija, i pored pozitivnih poslovnih rezultata u iznosu od 212 milijardi dinara, ostvarilo ogromne gubitke u iznosu od 237 milijardi dinara, pa su konačni rezultati njihovog poslovanja negativni i iznose 13 milijardi dinara (113 miliona eura). Takođe, uprkos rastu pravnih osoba, u firmama je smanjen broj zaposlenih za skoro četiri hiljade.

Najveće kompanije su Delta holding, Industrija mesa Matijević i MK grupa. Najbolje je u ovoj godini radila Naftna industrija Srbije (NIS) sa 49,5 milijardi dinara prihoda (428 mil. eura), a najveći gubitak, od 35,1 milijardu imao je Srbijagas.

Na listi 100 najuspješnijih po ostvarenoj dobiti su Telekom Srbija, Telenor, a među najvećim gubitnicima Železnice Srbije, Petrohemija i Vip mobile.

Takođe, Obradović otkriva da je najviše novih firmi otvoreno iz trgovine, a čak 100 novih firmi je za proizvodnju električne energije, i to su najvećim dijelom male hidroelektrane.

Novih firmi ima i u konsultantskom biznisu, cestovnom prevozu, ugostiteljstvu, čak gradnji stanova. Takođe, u sektorima u kojima se firme najviše otvaraju, ujedno se i najviše zatvaraju.

Bonus video: