Radovan Karadžić traži lični kontakt sa novinarima

Optuženi smatra da se intervju može obaviti u glavnoj zgradi Tribunala u Haagu, za vrijeme pauze u suđenju
80 pregleda 4 komentar(a)
Radovan Karadžić, Foto: Beta/AP
Radovan Karadžić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.08.2013. 11:30h

U zahtjevu koji je upućen predsjedniku Haškog tribunala Teodoru Meronu, haški optuženik Radovan Karadžić piše kako smatra da mu se uskraćivanjem ličnog kontakta sa novinarom jednog njemačkog magazina negira pravo na slobodu izražavanja.

Karadžić piše kako je novinar lista Zidojče Cajtung odbio objaviti pisani intervju, kao što su to do sada radili mediji koji su ga intervjuisali.

„Ovakva pozicija magazina je u skladu sa onim što se smatra novinarskim standardima i praksom intervjuisanja licem u lice, tako da novinar može postaviti pitanja koja se nadovezuju i može reagovati na neke od odgovora. Zaista, princip Tribunala – predsjednika, tužioca i registrara – je da često daju intervju licem u lice, a rijetko izražavaju svoje stavove u medijima kroz pisane intervjue,“ smatra Karadžić.

Odjeljenje Registrara je 21. augusta odbio zahtijev novinara da uživo intervjuše Radovana Karadžića, zbog čega se on žalio i traži preinačenje odluke.

Optuženi smatra da se intervju može obaviti u glavnoj zgradi Tribunala u Haagu, za vrijeme pauze u suđenju, te da tokom razgovora u prostoriji može biti prisutna osoba koja bi nadzirala da optuženi eventualno ne kaže informacije koje se smatraju povjerljivim.

Karadžić je od dolaska u pritvorsku jedinicu dao više intervjua za medije, kako međunarodne tako i one u regionu. Svi intervjui su bili pisani, i svaki je prije nego što je dostavljen određenom mediju, prošao kontrolu Odjeljenja registrara.

Trenutno je u toku pauza na suđenju Karadžiću, a kako bi mu se dalo dodatno vrijeme za pripremu odbrane po tački optužnice za genocid počinjen na području sedam opština tokom 1992. godine.

Ova tačka je prvobitno izbačena iz optužnice, ali je Tužilaštvo uložilo žalbu koju je Apelaciono vijeće usvojilo.

Karadžić trenutno izvodi dokaze odbrane, te je izveo 173 svjedoka. Lista svjedoka, koji će se pojavljivati u sudnici od 28. oktobra, kada se suđenje nastavlja, bit će poznata javnosti mjesec dana prije.

Suđenje je počelo u oktobru 2009. godine.

Bonus video: