U srcu Trebinja na prodaju knjiga Ratka Mladića

Mladićevo "Uputstvo za oslobođenje otadžbine'' prodaje se po cijeni od 15 KM
217 pregleda 245 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2013. 09:59h

Dok se ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) u Haškom tribunalu Ratku Mladiću sudi za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, u dijelu te zemlje nesmetano se veliča (ne)djelo čovjeka koji se, između ostalog, tereti za smrt više od 8.000 srebreničkih muškaraca i dječaka, izvještava Anadolija.

Tako se na štandovima na kojima se prodaju knjige u samom srcu Trebinja, pored poznatog hotela ''Platani'', posljednjih dana, u jeku godišnjih odmora, odnosno velike posjete turista u tom gradu, prodaje Mladićeva knjiga ''Bitka za Srbiju - uputstvo za oslobođenje otadžbine'' čiji je izdavač misteriozna organizacija "Srpski oslobodilački front".

Primjerak te knjige se u Trebinju prodaje po cijeni od 15 KM (7,5 eura).

Kako preporučuju izdavači, a prenose prodavači, to je "jedna od najboljih knjiga ikada napisana o Srbiji, Srbima i srpstvu", a štampana je neposredno nakon hapšenja Mladića u maju 2011. godine.

Uz ostalo, navedena knjiga objašnjava ''koliko su Srbi jedinstven i poseban narod''. Mladić u knjizi piše o gotovo svjetskoj zavjeri protiv Srba i vodi bitke protiv ''neprijatelja koji su u miru nevidljivi'', a, među mnogima, poziva se i na vojskovođu Aleksandra Makedonskog.

Pored Mladićeve knjige, u Trebinju se ovog ljeta prodaju Hitlerov ''Mein Kampf'', te djela poput ''Nadbiskupa genocida'' koja govore o životu kardinala Alojzija Stepinca i druga u kojima se negativno prikazuju Vatikan, Katolička crkva i islam.

Mladić (71) je optužen za genocid počinjen pokoljem hiljada bošnjačkih muškaraca u Srebrenici u julu 1995., progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH, višegodišnju opsadu i teror stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UN) za taoce.

Uhapšen je u Srbiji u maju 2011. godine, a suđenje mu je počelo u maju prošle godine.

Bonus video: