Srbija: 4 osobe umrle, 63 oboljelo od virusa Zapadnog Nila

Virus Zapadnog Nila široko je rasprostranjena bolest u Africi i drugim dijelovima svijeta, a na čovjeka je sa zaraženih ptica prenose komarci
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2013. 13:57h

Četiri osobe u Srbiji umrle su, a 63 ih je oboljelo od groznice Zapadnog Nila, objavio je Institut za javno zdravlje "Batut".

U podacima instituta do 16. avgusta navodi se da je jedna od preminulih iz Rume, jedan pacijent je sa područja opštine Temerina, a dvoje iz opštine Čukarica. Preminuli su bili stariji od 50 godina i hronični bolesnici, odnosno bili su u grupi sa povećanim rizikom od težeg oblika te virusne bolesti.

Od ukupnog broja oboljelih, 43 pacijenta imaju ili su imali simptome meningitisa, encefalitisa ili meningoencefalitisa, navodi institut.

Većina ih je sa područja Beograda (48), a ostalih 15 iz opština Ruma (2), Pančevo (2), Valjevo (3), Temerin (1), Šabac (1), Sremska Mitrovica (1), Vršac (1) i Smederevo (4).

Virus Zapadnog Nila široko je rasprostranjena bolest u Africi i drugim dijelovima svijeta, a na čovjeka je sa zaraženih ptica prenose komarci.

Uzročni virus bolesti poznat je od 1937. godine, a naziv je dobio po pokrajini u Ugandi gdje je otkriven.

Pacijent koji je obolio od virusa Zapadnog Nila se osjeća dobro >>>

Bonus video: