Francuske službe obučavale vojnike OVK?

"Po anglosaksonskoj oblasti, kad bi Albanci iz OVK ubijali - to je tumačeno kao osveta i moglo je da im se oprosti. Međutim, potpuno drugačiji kriterijum je važio za Srbe"
9 komentar(a)
hašim tači, Foto: Kryeministri-ks.net
hašim tači, Foto: Kryeministri-ks.net
Ažurirano: 12.08.2013. 13:55h

Francuski istraživački novinar Pjer Pean tvrdi da je prije bombardovanja 1999. francuska kontraobavještajna služba obučavala pripadnike OVK.

Pean takođe tvrdi da vrh francuske vojske o tome ništa nije znao.

"Kontraobaveštajna služba, koja djeluje van granica Francuske, obučavala je pripadnike OVK, ali, recimo, vojna obavještajna služba bila je prosrpski orjentisana. To je bilo tako", kaže Pean, koji je objavio knjigu "Kosovo - 'pravedni' rat za mafijašku državu".

Kontraobavještajna služba je, kako navodi, bila zadužena za Hašima Tačija i radila je na obučavanju njegovih saradnika.

"U isto vrijeme Generalštab vojske, koji nije na toj liniji, prećutno čuva svoje prosrpske tradicije, što neće direktno pokazivati, ali će se ogledati u striktnom pridržavanju Kumanovskog sporazuma i neutralnoj primjeni Rezolucije 1244 UN", navodi Pean.

Kosovo je, prema njegovim riječima, bilo dobar primjer toga kako se francuska politika uklanjala pred anglosaksonskom, odnosno pred SAD i Velikom Britanijom

U svojoj knjizi on otkriva i da su Francuzi i Britanci na Kosovu zamalo pucali jedni na druge. Riječ je, navodi u intervjuu frankfurtskim "Vijestima", upravo o sukobu zbog primjene Rezolucije UN 1244 i dva tumačenja te primjene.

"Po anglosaksonskoj oblasti, kad bi Albanci iz OVK ubijali - to je tumačeno kao osveta i moglo je da im se oprosti. Međutim, potpuno drugačiji kriterijum je važio za Srbe. Dakle, na terenu Anglosaksonci su se potpuno drugačije ponašali nego Francuzi."

"Pukovnik Logar, koji je bio u to vrijeme komandant specijalnih snaga, bio je prinuđen da zaprijeti da je spreman da puca na britanske specijalne snage. Možete da zamislite, nalazili su se na ivici veoma ozbiljnog incidenta", ispričao je.

Govoreći o sukobu francuskih vojnika pri Kforu sa OVK, Pean je kazao da su francuski vojnici primjenjivali na neutralan način Rezoluciju UN 1244, što drugi nisu činili. U Dečanima, kako je ukazao, poginulo je između 10 i 15 pripadnika OVK, dodajući da je sasvim sigurno da u anglosaksonskim zonama na Kosovu nije bilo poginulih iz OVK.

"Dakle, to je bila doslovna primjena Rezolucije UN 1244 dok je anglosaksonska primjena te Rezolucije od samog početka bila pristrasna, u kontekstu buduće nezavisnosti Kosova, o čemu nema govora u Rezoluciji 1244 UN", rekao je Pean.

Na pitanje o politici Francuske 1999. godine, Pean je primjetio da je tadašnji predsjednik "Žak Širak 1999. godine pokušavao da zakoči stvari oko bombardovanja SRJ do posljednjeg trenutka, ali u isto vrijeme je želio da Francusku više integriše u NATO, a naročito da ne naljuti SAD".

Kosovo je, prema njegovim riječima, bilo dobar primjer toga kako se francuska politika uklanjala pred anglosaksonskom, odnosno pred SAD i Velikom Britanijom.

Bonus video: