Izbjegnut diplomatski incident: Kosovski političari zalutali na putu za Brisel

Ovu vijest je objavio sinoć direktor prištinske televizije Klan Kosova, Baton Hadžiju, koji se nalazio u avionu, inače, u privatnom vlasništvu zamjenika premijera Bedžeta Pacolija
107 pregleda 5 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 18.07.2018. 12:53h

Avion, kojim je delegacija Prištine otputovala u Brisel, pogrešnim navođenjem iz kontrolnog tornja u Tirani, zalutao je u vazdušni prostor Republike Srpske koji kontrolišu srpske nadležne službe.

Ovu vijest je objavio sinoć direktor prištinske televizije Klan Kosova, Baton Hadžiju, koji se nalazio u avionu, inače, u privatnom vlasništvu zamjenika premijera Bedžeta Pacolija.

Kako je prenio portal prištinske Gazete ekspres, Hadžiju je rekao da cijela situacija zamalo nije okončana „diplomatskim incidentom“ jer su trojicu kosovskih političara mogle da uhapse srpske vlasti.

A sve to, kako se navodi, dogodilo se zbog nebrige kontrolnog tornja aerodroma u Tirani, koji je avion sa kosovskim političkim liderima umjesto prema Brindiziju, usmjerio u vazdušni prostor Republike Srpske, piše Tanjug.

U avionu su, osim Pacolija, bili još predsjednik parlamenta Kadri Veselji, premijer Ramuš Haradinaj i zamjenik premijera Fatmir Ljimaj koji su putovali na još jednu rundu razgovora u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

U avionu, međutim, nije bio i kosovski predsjednik Hašim Tači, što nije prvi put da on ne putuje zajedno sa svojim kolegama.

Posljednji primjer je samit EU i Zapadni Balkan održan u Sofiji, kada je Tači došao odvojeno od Haradinaja.

Hadžiju je, navodi portal, rekao da je situacija riješena kada je Pacoli pilotu aviona naložio da se vrati u Tiranu, odakle su ponovo poletjeli ka Briselu, ovog puta sa novim koordinatama.

Bonus video: