Beograd: Virusom Zapadnog Nila zaraženo 27 ljudi

Oko 80% inficiranih preleži ovu infekciju bez simptoma, a oko 20% bolesnika imaju kliničke znake bolesti - povišenu temperaturu, povraćanje, osip, uvećane limfne žlijezde
86 pregleda 1 komentar(a)
Beograd, Foto: Shutterstock
Beograd, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.08.2013. 15:37h

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu od infekcije virusom Zapadnog Nila liječi se 27 bolesnika.

Prema riječima direktora Klinike Dragana Delića, oko 80 odsto zaraženih preleži tu bolest bez simptoma.

Dragan Delić je kazao da je bitna karakteristika infekcije sezonski karakter javljanja bolesti, tako da ljekari tokom jula, avgusta, septembra i početkom oktobra očekuju zarazu

On je pojasnio da većina bolesnika, koji se nalaze na Klinici, ima infekciju centralnog nervnog sitema, kao i da je klinički tok bolesti kod te infekcije dosta nepredvidiv, i da je u startu teško govoriti o prognozi.

"Značajan broj bolesnika preleži ovu infekciju bez simptoma, oko 80 odsto inficiranih, a oko 20 odsto bolesnika imaju kliničke znake bolesti, povišenu temperaturu, povraćanje, osip, uvećane limfne žlijezde", rekao je Delić, prenose srpski mediji.

On je kazao da je bitna karakteristika infekcije sezonski karakter javljanja bolesti, tako da ljekari tokom jula, avgusta, septembra i početkom oktobra očekuju zarazu.

Delić je kazao da se najteže forme bolesti - infekcija centralnog nervnog sistema, moždanica kičmene moždine rijetko sreću, i da od 250 inficiranih jedan bolesnik ima neuroinvazivnu formu.

On je dodao da se obično zaraze starije osobe, hronični bolesnici, što otežava njihovo liječenje i izlječenje.

"U našoj zemlji stvoreni su svi preduslovi za ovu infekciju, Srbija ima migratorne ptice koje su primarni rezervoar za ovaj virus, vodene površine i komarce koji tu infenkciju prenose, i stanovništvo koje nema otpornost protiv ove infekcije", pojasnio je Delić.

Stručnjaci savjetuju da građani koriste repelente, nošenje komotne odjeće, upotrebu zaštitne mreže na prozorima, kao i izbjegavanje područja sa velikim brojem insekata.

Bonus video: