Dačić predložio vladu bez Dinkića, Vučić na potezu

Dinkić je bio na mjestu guvernera centralne banke, ministra finansija i ministra ekonomije u nekoliko administracija od zbacivanja Slobodana Miloševića 2000.
86 pregleda 4 komentar(a)
Mlađan Dinkić, Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Foto: Beta
Mlađan Dinkić, Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Foto: Beta
Ažurirano: 31.07.2013. 08:31h

Premijer Ivica Dačić je saopštio da će vlada Srbije dalje nastaviti bez Ujedinjenih regiona Srbije (URS), uzdrmaši godinu staru vladajuću koaliciju i rizikujući prijevremene izbore koji bi gotovo sigurno odložili pregovore o pridruživanju EU.

Dačić je na konferenciji za novinare kazao da je koalicionim partnerima predložio da vlada dalje nastavi „bez (ministra finansija Mlađana) Dinkića i njegovog URS-a“. Najveći koalicioni parner, Srpska napredna stranka (SNS), kazala je da će na ovu ponudu odgovoriti danas.

"Ako SNS ovo ne prihvati, rješenje je da idemo na izbore ili da se pravi neka nova koalicija bez SPS (Socijalističke partije Srbije), na primjer SNS, URS i DS (Demokratska stranka)“, kazao je Dačić.

Bez 16 poslanika Dinkićevog URS-a, koalicija će i dalje imati tanku većinu u parlamentu. Međutim, njegov odlazak iz vlasti vjerovatno bi unervozio strane investitore zabrinute zbog sve većeg budžetskog jaza i javnog duga koji su gotovo pokopali nade za sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom oko novog kredita, ocijenio je Rojters.

"Ovo je veoma loš tajming s obzirom na to da su svjetska tržišta i dalje prilično nervozna“, kazao je Rojtersu analitičar iz Standard banke Timoti Eš. „Ne mislim da je Dinkić lično bio apsolutno centralna figura, ali učešće njega i njegove stranke u koaliciji bilo je značajno kao protivteža Dačiću.“

Dinkić je bio na mjestu guvernera centralne banke, ministra finansija i ministra ekonomije u nekoliko administracija od zbacivanja Slobodana Miloševića 2000.

On je bio na čelu ovogodišnjih nepopularnih budžetskih reformi, pokušavajući da stabilizuje srpske finansije i izvuče ekonomiju iz recesije. Analitičari kažu da bi on bio čvršći kada je u pitanju smanjenja penzija i plata u javnom sektoru, ali da su ga zauzdavali Dačićevi socijalisti koji su bili izrazito protiv.

Dinkić je u nedjelju ponudio da odustane od resora privrede u okviru rekonstrukcije vlade, ali da zadrži poziciju ministra finansija, ali Dačić na to nije pristao.

"Ekonomija i finansije su sada najveći problem i ključne stvari za budućnost Srbije i u tim sektorima bile su potrebne promjene“, kazao je Dačić. „Nemamo vremena za greške".

On je na konferenciji kazao da je Dinkić tražio da bude potpredsjednik vlade zadužen za investicije i da preuzme mjesto ministra saobraćaja, telekomunikacija i informatičkog društva, kao i da rukovodi Agencijom za promociju izvoza.

Dinkić je uzvratio optužujući premijera da je „vodio politikansku igru“ i rekao da je prvi potpredsjednik vlade i predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić bio za to da URS ostane u vladi.

"Dačić vas je slagao. Ovo (mjesto potpredsjednika vlade za investicije) su oni meni ponudili“, kazao je Dinkić, ocjenjujući da je Dačić uplašen za svoju poziciju premijera ukoliko URS ostane u vladi.

Bonus video: