Krijumčarima kokaina uhapšenim u "Paukovoj mreži" 73 godine zatvora

Članovi krijumčarske grupe optuženi da su u Evropu s Kariba, unajmljenim luksuznim avionima, dopremili 180 kg kokaina
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2013. 13:00h

Članovi krijumčarske grupe optužene da su u Evropu s Kariba, unajmljenim luksuznim avionima, dopremili 180 kilograma kokaina danas su nepravosnažno osuđeni na ukupno 73 godine zatvora, a najveću kaznu od 14 godina dobio je navodni organizator, Kanađanin hrvatskog porijekla Miroslav Aničić.

USKOK tvrdi da je s kolumbijskim partnerima Aničićeva grupa planirala da prokrijumčari još nekoliko pošiljki od po 150 do 200 kilograma kokaina. Međutim, dogovor nije realizovan zbog policijske akcije "Spider web" (Paukova mreža) tokom koje su, u aprilu 2011. Aničić i Kanađanka Marina Gašpar uhapšeni u Austriji s mercedesom punim kokaina, a u Sloveniji njihova "prethodnica".

Osim dugogodišnjeg zatvora Aničić će, ukoliko presuda postane pravosnažna, državi biti dužan oko 12,8 milijuna kuna (1,8 miliona eura), na koliko je sud procijenio njegov dio zarade od prodaje dijela prve pošiljke, odnosno najmanje 59 kilograma skupocijenog bijelog praha. Po 710.000 kuna (oko 100.000 eura) iz istog razloga će u budžet Hrvatske morati da uplate i njegovi saradnici Željko Kostić i Ivan Marić osuđeni na sedam godina zatvora.

Aničićeva navodna veza s kolumbijskim dostavljačima s kojima su se sastajali na Bahamima i u Dominikanskoj Republici, David Molina, kažnjen je s 10 godina i on jedini od devetero osuđenih nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Desetogodišnju kaznu dobio je i Aničićev pomoćnik zadužena za finansije Nikola Katić, dok je osam godina dosuđeno Gordanu Čovčiću, bivšem radniku Aerodroma Zagreb koji je preko svojih veza na aerodromima u Njemačkoj i Austriji omogućavao prekrcaj ilegalnog tereta mimo uobičajene procedure. Davor Matić osuđen je na sedam godina, dok su najmanje kazne od pet godina dobili navodna Aničićeva djevojka Marina Gašpar i Milan Stevanović.

Obrazlažući presudu sudija Gordana Mihela Grahovac kazala je da sud nije povjerovao odbranama optuženika koji su tvrdili da se međusobno nisu poznavali ili da su žrtve ucjene. Aničić je, na primjer, u svojoj odbrani kazao da ga je na prebacivanje gotovine privatnim avionima natjerala grupa iz Dominikanske Republike, smatrajući ga odgovornim za gubitak četiri miliona kanadskih dolara koje su navodno uložili u Hrvatsku kreditnu zadrugu u Torontu. Na sudu je ispričao da nikada ne bi pristao na posao da je znao da je u zaključanim koferima bio sakriven kokain.

"Pokušali ste da se prikažete kao žrtve ucjene i prinude, ali svi ste dobro znali što radite i koji vam je cilj", kazala je sudija. Dodala je da su jedine žrtve u ovom slučaju kupci kokaina 70-procentne čistoće, čija se količina miješanjem s raznim sredstvima mogla utrostručiti.

"Vi ste jedino žrtve želje za zaradom iznad svojih mogućnosti", bile su riječi kojima je završila obrazloženje presude.

Branioci optuženih najavili su žalbe, ističući da sud nije prihvatio njihove dokaze, dok je tužilaštvo zadovoljno osuđujućom presudom.

Galerija

Bonus video: