Zaev o uticaju Rusije zbog pristupanja Makedonije NATO: "Copy-paste" kao u slučaju Crne Gore

“Vjerujem da će uticaj preko medija i nekih grupa u Makedoniji, koji je otvoren i “javna tajna”, prestati jer stvara neprijatan osjećaj. Vjerujem da dvije zemlje i dva naroda žele samo saradnju”, rekao je Zaev
52 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2018. 10:35h

Početak pregovora i članstvo Makedonije u NATO uticaće na stabilnosti i bezbjednosti regiona, ocijenio je makedonski premijer Zoran Zaev, navodeći da je uticaj Rusije isti kao u slučaju pristupanja Crne Gore Alijansi.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i Zaev potpisali su u četvrtak u Briselu Sporazum o početku pregovora za pristupanje Makedonije Alijansi. Odluka o početku pregovora donijeta je na Samitu, nakon dogovora Skoplja i Atine o imenu Sjeverna Makedonija.

Zaev je rekao da je članstvo u NATO strateški cilj Makedonije više od 20 godina.

“Konačno smo uspjeli. Regionalni razvoj i saradnja, a posebno rješavanje problema sa Bugarskom i Grčkom nam je otvorilo vrata NATO-a. Srećni smo što živimo u ovo vrijeme, kada ćemo biti punopravna članica NATO-a i Evropske unije (EU)”, kazao je Zaev agenciji MINA na marginama Samita u Briselu.

Na pitanje šta očekuje da će otpočinjanje pregovora donijeti Makedoniji i Zapadnom Balkanu, Zaev je rekao da Crna Gora zna koliko je članstvo u Alijansi važno za stabilnost i bezbjednost regiona.

On je ocijenio da pozivnica Makedoniji da bude punopravna članica NATO utiče na cijeli region.

“Najvažnije je što, osim stabilnosti i bezbjednosti regiona, utiče na ekonomiju, ohrabruje domaće i strane investitore da ulažu, što bi bilo od velike pomoći za rast standarda naših građana”, istakao je Zaev.

Kako je naveo, u vrijeme kada se ekonomska saradnja na Zapadnom Balkanu povećava, nova poruka Alijanse može samo da ohrabri investitore koji će investirati u region i donijeti benefite građanima Zapadnog Balkana, ali i cijele Evrope.

“Vjerujem i da je ova poruka koju NATO šalje našim građanima ohrabrenje posebno mladim ljudima da ostaju kod kuće, da ovdje traže budućnost”, dodao je makedonski premijer.

Na pitanje da li očekuje veći uticaj Rusije kako se bude približavao dan pristupanja Makedonije NATO-u kao što je bio slučaj sa Crnom Gorom, Zaev je kazao da je Makedonija mala država isto kao Crna Gora i da želi graditi prijateljstvo.

“Ali Rusija se čak i ne krije sa svojom nelagodnošću kako se Makedonija približava NATO-u. Bukvalno je “copy-paste” kao u slučaju Crne Gore, zato što oni javno ukazuju da nemaju ništa protiv integracije u EU, ali su protiv NATO-a”, rekao je Zaev.

On je naglasio da učešće Makedonije u NATO znači podjelu odgovornosti kako bi se obezbijedio mir i stabilnost svuda u svijetu.

“Vjerujem da će uticaj preko medija i nekih grupa u Makedoniji, koji je otvoren i “javna tajna”, prestati jer stvara neprijatan osjećaj. Vjerujem da dvije zemlje i dva naroda žele samo saradnju”, rekao je Zaev.

On je kazao da je Makedonija učestvovala u više mirovnih misija i poručio da će nastaviti sa tom praksom.

Zaev je rekao da je na samitu razgovarao sa crnogorskim predsjednikom i premijerom Milom Đukanovićem i Duškom Markovićem i da oni prenose sva iskustva Crne Gore u integracijskim procesima, koja su važna za Makedoniju.

“Makedonija je mnogo bolje pripremljena nego što je bila Crna Gora, i to zahvaljujući Crnoj Gori”, naveo je makedonski premijer.

Upitan da li očekuje da ova godinja može biti prekretnica i staviti tačku na period turbulencija u regionu, Zaev je ukazao da nije samo Makedonija riješila problem sa Grčkom, već da su Crna Gora i Kosovo postigli dogovor oko demarkacije.

“Očekuje se da EU obezbijedi viznu liberalizaciju kosovskim građanima. Vjerujem i da će Bosna i Hercegovina konačno od NATO-a dobiti Akcioni plan za članstvo (MAP) koji očekuje do kraja godine, ali i kandidatski status odmah posle izbora”, rekao je on.

Zaev je napomenuo da samo ostaje neriješeno pitanje između Beograda i Prištine.

“Podržavamo sve što oni dogovore i drago mi je što postoji ostvoreni dijalog. Ali što ranije riješe ovaj problem toliko će biti bolje za dvije zemlje”, zaključio je Zaev.

Bonus video: