Mevlidu Jašareviću ukinuta presuda

Jašarevićev advokat Senad Dupovac je pred Apelacionim vijećem u žalbenom postupku ukazao da njegovom branjeniku nije pravedno suđeno.
7 komentar(a)
Mevlid Jašarević, Foto: Rojters
Mevlid Jašarević, Foto: Rojters
Ažurirano: 11.07.2013. 14:11h

Apelaciono vijeće Suda BiH danas je ukinulo prvostepenu presudu Mevlidu Jašareviću, prvobitno osuđenom na osamnaest godina zatvora zbog pucanja na Ambasadu SAD u Sarajevu u oktobru 2011. godine.

Kako prenosi "Dnevni avaz," ovaj sudski organ je naložio novo suđenje.

Jašarevićev advokat Senad Dupovac, koji je potvrdio navode dnevnog lista, je pred Apelacionim vijećem u žalbenom postupku ukazao da njegovom branjeniku nije pravedno suđeno.

Prvostepena presuda o oslobađanju Emraha Fojnice i Muniba Ahmetspahića, optuženih za pomaganje Jašareviću, potvrđena je i njih dvojica su oslobođeni.

Novopazarac Jašarević je 28. oktobra 2011. iz "kalašnjikova" pucao na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

On je tada u razmaku od pedeset minuta iz automatske puške ispalio stotinu i pet metaka, a grad je tom prilikom bio u blokadi do 21 sat.

Jašarević je tom prilikom teško ranio pripadnika policije Mirslada Velića, a svi svjedoci su izjavili da je u gradu nastupio metež i haos.

Jašarevića je u jednom trenutku uspio da pogodi i onesposobi snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Bonus video: