Presuda: Karadžiću će se suditi za genocid

Ova odluka je konačna međupresuda Karadžiću, koga je prvostepeno vijeće u junu prošle godine oslobodilo po tački optužnice za genocid.
35 komentar(a)
Martić i Karadžić, Foto: D. Kujundžić
Martić i Karadžić, Foto: D. Kujundžić
Ažurirano: 11.07.2013. 14:24h

Žalbeno veće Haškog tribunala poništilo je danas odluku Prvostepenog vijeća o oslobađanju bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića optužbe za genocid u sedam opština BiH i vratilo na snagu tu tačku optužnice.

To je konačna međupresuda Karadžiću, koga je prvostepeno vijeće u junu prošle godine oslobodilo po tački optužnice za genocid nad muslimanima i Hrvatima u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

"Ta međupresuda je u skladu sa pravilom 98 iz našeg pravilnika, koje kaže da Vijeće može osloboditi optuženog po više tačaka optužnice ako zaključi da nema osnova za osudu optuženog", rekla je Tanjugu portparol Haškog tribunala Magdalena Spalinska.

Spalinska podsjeća da je Vijeće prvostepeno oslobodilo Karadžića te tačke optužnice, ali nije našlo osnova da ga oslobodi od ostalih 10 tačaka. Tad je Tužilaštvo podnijelo žalbu na tu oslobađajuću presudu i konačnu presudu po toj žalbi očekujemo danas, rekla je portparolka Tribunala.

Sudsko vijeće, na čelu sa sudijom O-Gon Kvonom, u junu prošle godine oslobodilo je Karadžića po tački optužnice za genocid nad muslimanima i Hrvatima u sedam opština u BiH. Predsjedavajući sudija je tada obrazložio da dokazi koje su predočili tužoci nisu dovoljni za dokazivanje tačke optužnice da su snage bosanskih Srba u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik pokušale da muslimane i Hrvate "unište u potpunosti ili djelimično kao etničke grupe", što je uslov za genocid iako ima dovoljno dokaza da su u tim mjestima počinile istrebljenje i progon nesrba.

Karadžiću se sudi za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN u periodu od 1992-95. godine.

Bonus video: