Vučić rekonstrukcijom Vlade najavljuje i novu politiku Srbije

Vučić je, u izjavi novinarima, precizirao da rekonstrukcija nije prinudna, već se preduzima u cilju ostvarivanja boljih rezultata
2 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Novosti.rs
Aleksandar Vučić, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 06.07.2013. 12:21h

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručuje da najavljena rekonstrukcija Vlade treba da rezultira prije svega promjenom politike i da potvrdi da su principi odgovornosti, smjenjivosti i poštovanja narodne volje važniji od partijske poslušnosti.

On je rekao da se jutros vidio sa premijerom Ivicom Dačićem:

"Nijesmo ništa konkretizovali, osim načelne želje za sprovođenjem rekonstrukcije Vlade", rekao je vicepremijer.

Prema njegovim riječima, rekonstrukcija će biti "težak proces", ali je nesumnjiva želja da se pokaže narodu da su principi odgovornosti, smjenjivosti i poštovanja njegove volje važniji od partijske pripadnosti i poslušnosti".

"To će biti rekonstrukcija politike, stvaranja djelimično nove politike, a biće, naravno, i personalna, što je, za nijansu, manje važno", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, to neće biti lak proces:

"Neće biti lako da se uradi ni u najvećoj stranci u Srbiji, pretpostavljam da neće biti lako ni u drugim strankama, ali to je proces koji treba da donese napredak Srbije, a to je najveći cilj", istakao je Vučić.

Prema njegovim riječima, nema sumnje da će biti nezadovoljnih, da će biti pritisaka i loših riječi i da će reagovati žestoko svako ko se na bilo koji način bude osjećao povrijeđenim.

"Ako hoćete da sjedite u hladovini i da vas događaji prestižu, onda nećete napraviti nikakav rezultat za svoju zemlju", ukazao je vicepremijer.

Vlada je, kako je rekao, dio ciljeva ispunila, došlo je do otpočinajanja pregovora sa EU, ali mora i dalje da se napreduje u eurointegracijama, kao i da se postave novi ciljevi - kao što je poboljšanje saradnje sa drugim zemljama i posvećivanje veće pažnje ekonomiji i životnom standardu...

Uskoro rješavanje pitanja tužbi za genocid

Srbija će uskoro početi da rješava najveće probleme u odnosima sa Hrvatskom, a prije svega pitanje međusobnih tužbi za genocid, izjavio je Aleksandar Vučić.

Vučić je tokom primopredaje sanitetskih terenskih vozila u Vojnomedicinskog centru na Karaburmi na pitanja novinara da li će Srbija da inicira sporazum sa Hrvatskom, koji, kao i u slučaju BiH, omogućava prelazak granice sa ličnom kartom, rekao da dvije zemlje imaju sve bolje odnose i da su kada je riječ o saradnji između njih "moguće sve teme".

"Uskoro ćemo rješavati najveće probleme koje imamo sa Hrvatskom povodom međusobnih tužbi za genocid. Odnosi između dvije države su svakog dana sve bolji, ne u smislu velike ljubavi, već postoji racionalan i pragmatičan pristup, koji i oni i mi poštujemo i mislim da su sve teme moguće", rekao je Vučić.

Vicepremijer je dodao da se podrazumijeva da će saradnja sa tom zemljom, koja je nedavno postala članica EU, morati da bude u skladu sa pravilima EU.

Bonus video: