Priština: Protesti zbog zakona o amnestiji

"Zakon o amnestiji je protiv naših prava, jednakosti i ljudskih prava", ocijenili su učesnici protesta i dodali da se protive amnestiji i srpskih i "Tačijevih" kriminalaca
115 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2013. 13:43h

Predstavnici pokreta Samoopredjeljenje i civlnog društva protestovali su danas na dva odvojena skupa ispred Skupštine Kosova zbog zakona o amnestiji, čije je usvajanje u toku.

Organizatori protesta, na kojima je učestvovalo oko 100 ljudi, postavli su na plato ispred parlamenta panoe sa slikama učesnika nemira, paljenja barikada, napada na Albance uz komentare "ove hoće da amnestiraju".

Zakon o amnestiji, na kome je Beograd insistirao, dio je briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

"Zakon o amnestiji je protiv naših prava, jednakosti i ljudskih prava", ocijenili su učesnici protesta i dodali da se protive amnestiji i srpskih i "Tačijevih" kriminalaca.

Ukazali su da bi tim zakonom bili amnestirani i oni koji nisu plaćali poreze, takse, bavili se organizovanim kriminalom i uzurpiranjem tuđe imovine.

Zakon o amnestiji, na kome je Beograd insistirao, dio je briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Ministar pravde i državne uprave Srbije, Nikola Selaković, rekao je da taj zakon treba da predstavlja osnov za izgradnju jednog novog povjerenja.

Selaković je objasnio da amnestija mora da se odnosi na sve pripadnike srpskog naroda na Kosovu koji su, kako je rekao, bili izloženi diskriminaciji prištinskih institucija zato što ne prihvataju državu Kosovo.

"Oni to neće morati da rade ni ubuduće", dodao je on.

Prištinski mediji su u ponedjeljak pisali da će od Zakona o amnestiji korist imati biznismeni koji su kosovski budžet oštetili za milione, kao i da će svi oni profitirati na račun Srba osumnjičenih za slična krivična djela kojima su čitavu dekadu nanosili finansijsku štetu državi Kosovo.

"Od amnestije korist će imati i kosovske naftne kompanije koje su pod istragom. Koristi će imati i porodica Veselinović sa sjevera, sa desetinama svojih firmi. Očekuje se da biznismenu Zvonku Veselinoviću (osumnjičenom za organizovanje barikada na sjeveru, i paljenje graničnih prelaza) bude oprošteno oko 20 djela", navodi Koha ditore.

Galerija

Bonus video: