Vujčić: Hrvatska bi što prije u eurozonu

Guverner Hrvatske narodne banke smatra da njegova država za sada ne zadovoljava neke kriterijume ulaska u eurozonu, jer su inflacija i budžetski deficit previsoki
1 komentar(a)
Boris Vujčić, Foto: Flickr
Boris Vujčić, Foto: Flickr
Ažurirano: 30.06.2013. 09:53h

Hrvatska se nada da će se pridružiti eurozoni što prije, odnosno za četiri ili pet godina, saopštio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

"Želimo da uđemo u eurozonu što je brže moguće", iako je prerano reći kad će se to dogoditi", kazao je Vujčić za njemačke medije, uoči ulaska Hrvatske u EU.

On je dodao da država za sada ne zadovoljava neke kriterijume ulaska, jer su inflacija i budžetski deficit previsoki, prenosi hrvatski Business.

"Moramo biti sigurni da poštujemo uslove, posebno da nivo zaduživanja trajno padne ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ili da barem ostane na tom nivou", poručio je Vujčić.

On je, na pitanje da li postoji strah od ideje ulaska u eurozonu, s obzirom da je taj blok država trenutno u krizi, kazao da se trenutno ne postavlja to pitanje jer će Hrvatska moći da uđe tek za četiri ili pet godina.

"Do tada će eurozona morati da riješi svoje poteškoće, inače ćemo imati velike probleme", naveo je Vujčić.

Vujčić smatra da bi trebalo nastaviti potrebu za bankarskom unijom i fiskalnom usklađenošću, kao i reformama u zemljama koje su izgubile na kompetitivnosti i u kojima zaduživanje još nije obuzdano.

Hrvatska će sjutra postati 28. članica EU, nakon procesa koji je trajao osam godina.

Bonus video: