Van Rompej: Evropski savjet odlučio da krenu pregovori sa Srbijom

Ministri su preporučili da Srbija počne pristupne pregovore najkasnije u januaru 2014.
26 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2013. 12:53h

Evropski savjet odlučio je danas da se otvore pristupni pregovori sa Srbijom, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej.

On je rekao da su šefovi evropskih država i vlada danas odlučili da prisutupni pregovori sa Srbijom počnu najkasnije u januaru 2014. godine, što je, prema njegovim riječima, istorijski trenutak za Balkan i Evropu u cjelini

Ministarski savjet koji čine šefovi diplomatija zemalja članica je preporučio da Srbija počne pristupne pregovore najkasnije u januaru 2014, s tim što je Njemačka insistirala da Savjet EU u decembru ove godine još jednom potvrdi tu odluku nakon što se uvjeri da je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u potpunosti sproveden.

Bundestag je nakon jučerašnjeg govora Angele Merkel zvanično potvrdio taj stav, koji je prema njemačkim zakonima obavezujući za kancelarku.Iako je većina drugih članica tražila da pregovori počnu ranije bez dodatne potvrde Savjeta, mehanizam odlučivanja zahtijeva konsenzus, tako da je gotovo izvjesno da pregovori neće početi prije januara.

Galerija

Bonus video: