Kosovo dobija međunarodni pozivni broj

Sredinom maja Priština je objavila da je postignut dogovor sa Beogradom oko pozivnog broja za Kosovo i da će to biti ili 383 ili 384
0 komentar(a)
telefon, Foto: Shutterstock
telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.06.2013. 14:27h

Srbija i Kosovo postigli dogovor o pozivnom broju za Kosovo, saopštila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton na sjednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Sredinom maja Priština je objavila da je postignut dogovor sa Beogradom oko pozivnog broja za Kosovo i da će to biti ili 383 ili 384.

Kako prenosi FoNet, Ešton je, odgovarajući na pitanje izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina, rekla da dogovor o pozivnom broju za Kosovo čini dio paketa o drugim pitanjima vezanim za telekomunikacije, koji čeka konačnu potvrdu.0

Ona je dodala da su premijeri Srbije i Kosova "proveli preko 100 sati u visoko-političkom dijalogu", koji je rezultirao Sporazumom o normalizaciji odnosa 19. aprila, saopštio je kabinet Jelka Kacina.

Ministar telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je da je dogovor o telekomunikacijama vrlo blizu i precizirao da je "delegacija Beograda saglasna da zajednički radi na tome da Kosovo dobije pozivni broj, a u naredna tri mjeseca pronaći će se modalitet za to".

"Rješenje mora da bude primenjeno do 2015. godine", naveo je Ljajić.

On je rekao da je posle bilateralnog sastanka sa direktorom za zapadni Balkan u Direkciji za proširenje Pjerom Mirelom usaglašen tekst sporazuma, a da se sada očekuje da predstavnici EU u razgovoru sa prištinskim vlastima konačno usaglase taj dokument.

"Nadam se da smo došli do kompromisnog rešenja, ukoliko opet ne bude novih iznenađenja i novih prijedloga. U svakom slučaju, trudili smo se da dođemo do izbalansiranog teksta pa da nastavimo razgovor kroz implementacione grupe kako bi sporazum bio u potpunosti pretočen u relanost", rekao je Ljajić novinarima u Brisleu.

Bonus video: