Simens podmićivao u regionu?

Simens je, kako se sumnja, u jugoistočnoj Evropi platio do 50 miliona eura mita. Koncern je mitom "kupovao" poslove u Bugarskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini
0 komentar(a)
Simens, Foto: Thedroidguy.com
Simens, Foto: Thedroidguy.com
Ažurirano: 25.06.2013. 13:08h

Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije u Beču pokrenulo je istragu protiv Simensa zbog podmoćivanja na jugoistoku Evrope.

Istraga, kako je potvrđeno u toj ustanovi, se ne vodi samo protiv menadžera, već i firme Simens Austria AG.

Portparol tužilaštva Erih Majer objasnio je da se firma Simens Austria AG u vezi afere podmićivanja, za koju se od 2009. vodi istraga protiv bivših menadžera, vodi kao oštećena strana, ali da se od kraja 2010. smatra i optuženom zbog sumnje utaje novca.

Naime, Simens je, kako se sumnja, u jugoistočnoj Evropi platio do 50 miliona eura mita. Koncern je mitom "kupovao" poslove u Bugarskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, sumnja tužilaštvo.

Mito je, kako se sumnja, isplaćivan preko ugovora za savjetodavne usluge, za koje tužilaštvo smatra da nisu pružene ugovorom dogovorene usluge.

Tužilaštvo iz Beča, u okviru istrage, proslijedilo je više zahtjeva za pravnu pomoć zemljama jugoistočne Evrope.

Do jeseni, istražni organi, očekuju da bi mogli završiti svoj izvještaj, nakon čega predstoji analiza, da bi se tek iduće godine odlučilo da li će biti podignuta optužnica.

Bonus video: