Vlasnik Agrokora državama regiona: Napravimo svoj Beneluks

Direktor Agrokora predlaže čvršću saradnju država bivše Jugoslavije, ali i cijelog regiona, pod kojim podrazumijeva čak i Italiju i Austriju
64 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2013. 14:33h

Direktor Agrokora Ivica Todorić predlaže čvršću saradnju zemalja regione koje bi, prema njegovim riječima, trebalo da naprave svoj Beneluks unutar EU.

Kako prenosi portal business.hr, zagrebački izdavač Novi Liber objavio je knjigu "Pet poduzetnika" koja sadrži intervjue s vodećim poslovnim ljudima iz četiri zemlje regiona: Ivicom Todorićem, Emilom Tedeskijem, Miodragom Kostićem, Zoranom Jankovićem i Fadilom Novalićem.

Business.hr citira dijelove intervjuua direktora Agrokora Ivice Todorića, koje je iz knjige "Pet poduzetnika" prenio zagrebački "Večernji list".

Todorić ističe da su se sva ulaganja u regionu pokazala kao opravdana. U BiH su npr. sve Agrokorove investicije danas pozitivne.

"Najprije smo uložili u mineralnu vodu Kiseljak, što nam danas donosi fantastične rezultate i odlične profite. Uložili smo i u jednu malu fabriku sladoleda, postavši time lideri na tom tržištu, potom smo stvorili najveći maloprodajni lanac u BiH", podsjeća Todorić.

On je rekao da je Agrogor najviše uložio u Srbiju.

"To se mahom realizivalo dok je premijer bio pokojni Zoran Đinđić, ali i nakon njega, sve do danas imamo vrlo ozbiljnu podršku tamošnje politike. Tamo smo u gotovo svim branšama u koje smo uložili postali tržišni lideri. U trgovini još ne ostvarujem profit jer još gradimo sistem i razvijamo posao", kaže Todorić.

Direktor Agrokora predlaže čvršću saradnju država bivše Jugoslavije, ali i cijelog regiona, pod kojim podrazumijeva i Poljsku, Ukrajinu, Rumuniju, ali i Italiju i Austriju.

"Mi moramo unutar EU da počnemo da pravimo svoj mali Beneluks... Sve je bolje od onoga što imamo sad. Slovenačko građevinarstvo je, na primjer, već propalo, a propada i hrvatsko, pa još malo i nećemo imati građevinara", upozorava Todorić.

"Doći će, međutim, austrijski Štrabag i on će uzeti cijelo tržište i biće glavni građevinar za cio region. Možda tako treba i da bude, ali zbog čega oni ne bi napravili restrukturiranje nekoliko kompanija u Sloveniji i nekoliko u Hrvatskoj, pa da ovdje ostane i dio postojeće infrastrukture", pita se on.

Direktor Agrokora predlaže i da premijeri nekoliko susednih država - Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije - bez obzira na međusobne nesuglasice, zajedno odu kod austrijskih i italijanskih bankara, od čijih cijena finansiranja svi zavise, i dogovore neku novu strategiju saradnje.

Todorić u intervjuu pominje kako su ga zvali iz Perutnine Ptuj i pitali da li želi da ih kupi.

Istog dana je Agrokor posjetila delegacija iz BiH, pa im je rekao da, kako njihove delegacije već idu u Tursku, zamole premijera Erdogana da umjesto desetak miliona maraka za fasade i džamije uloži deset milijardi u puteve i hidroelektrane, "jer on jedva čeka priliku za takva ulaganja. Time bi se cio region mogao povući prema turskom tržištu".

Tedeski (Foto: Index.hr)

Tedeski: Region minimum platforme za širenje

Ivica Todorić nije mogao da dođe na zagrebačku promociju knjige jer je bio u Londonu, gdje dogovara detalje vezane za preuzimanje slovenačkog Merkatora, tako da se od preduzetnika koji su akteri knjige pojavio samo Emil Tedeski.

"Sve donedavno pojam Jugosfere stvarao je konfuziju i razdor, a sada znam da je region minimum platforme za širenje", rekao je vlasnik Atlantik grupe.

"Vani je normalno propasti, a kod nas se svaki poslovni neuspjeh pretvara u ličnu tragediju... Živimo u vremenu velikih socijalnih tenzija i nejednakosti, a zadatak nam je da stvormo zadovoljno društvo", napomenuo je Tedeski, koji u knjizi opisuje i situaciju kad je otišao u Plivu želeći da kupi Viveru zbog njene proizvodnje kornflejksa, a na kraju je kupio Cedevitu.

Galerija

Bonus video: