Pilaj: Popraviti zakone i smanjiti diskriminaciju na Kosovu

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj je u razgovoru s kosovskim zvaničnicima ukazala na važnost popravljanja loših zakona i diskriminatorskih praksi i zauzimanja čvrstog stava protiv svih oblika govora mržnje
88 pregleda 0 komentar(a)
Navi Pilaj, Visoki komesar UN, Foto: Reuters
Navi Pilaj, Visoki komesar UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.06.2013. 18:05h

Napredak u nediskriminaciji i toleranciji svih manjina, uključujući Srbe, Aškale, Egipćane, Gorance i druge grupe koje žive na Kosovu, važan je pokazatelj toga, kako je rekla Navi Pilaj, koliko "su rane društva zaliječene, a koliko je još ostalo da bude učinjeno". "

Žrtve takve diskriminacije i zlostavljanja uključuju različite manjine, one različite seksualne orijentacije, one s nekim fizičkim ili mentalnim invaliditetom, one s različitim stavovima o vjeri, religiji, politici ili drugim pitanjima", rekla je Pilaj na konferenciji za novinare održanoj u Prištini, povodom Međunarodnog dana izbjeglica.

Pilaj je rekla da je u razgovoru s kosovskim zvaničnicima ukazala na veći značaj kvaliteta zakona i politika u odnosu na brzinu kojom se usvajaju. "Potrebno je da postoje čvrsti osnovni zakoni, u skladu s međunarodnim standarima u oblasti ljudskih prava, i oni moraju da budu upotpunjeni dobrim podzakonskim aktima i u potpunosti primijenjeni", rekla je Pilaj.

Ona je ukazala na važnost obezbjeđivanja nezavisnosti sudstva i izrazila zabrinutost u vezi sa slabim institucijama vladavine prava, predugim pritvorima prije podizanja optužnice, nagomilavanjem sudskih predmeta, nepovjerenjem u sudstvo i neizvršavanjen sudskih odluka. Takođe je izrazila zabrinutost zbog pokušaja Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova i nekih poslanika da spriječe hapšenja bivših članova OVK koji su navodno umiješani u ratne zločine.

"Ratni zločin je ratni zločin i svako ko ga je počinio, bio prijatelj ili neprijatelj, mora da bude izveden pred lice pravde. Pravda za jednu stranu je dugoročno samo kontraproduktivna kao flagrantno kršenje ljudskih prava", kazala je Pilaj.

Još jedan ozbiljan propust u sprovođenju pravde na Kosovu na koji je Pilaj ukazala jeste nedostatak snažnog sistema zaštite žrtava i svjedoka.

"To je od suštinske važnosti da bi se zadobilo povjerenje žrtava i svjedoka kako bi mogli da svjedoče u slučajevima korupcije na visokom nivou, organizovanog kriminala i ratnih zločina", istakla je komesarka UN i dodala da je važno nastaviti napore u rješavanju pitanja nestalih osoba.

Pilaj je rekla da je potrebna bolja saradnje među svim državnim i nevladinim institucijama koje se bave pitanjima ljudskih prava i da sve treba da rade u istom cilju, a to je da omoguće da ljudska prava postanu realnost za svakog i time ojačaju osnov za mir i bezbjednost i ekonomski i društveni razvoj. Ona je navela da je ohraberena nedavnim Briselskim sporazumom Beograda i Prištine i nastavkom dijaloga, kao i novim korakom u tom procesu - razmjenom oficira za vezu.

"Pozdravljam to što je cilj sporazuma i da poboljša vladavinu prava i ljudska prava za sve na sjeveru Kosova", rekla je Pilaj, izrazivši i zabrinutost zbog planova o usvajanju zakona o amnestiji i uređenja pravosuđa po etničkim linijama.

Pilaj je ukazala na potrebu da se veća pažnja usmjeri na pitanja ljudska prava u budućim pregovorima Beograda i Prištine.

Komesarka UN je istakla da posljedice sukoba na Kosovu, posebno sukoba vođenih uglavnom po etničkim i vjerskim linijama, još nisu u potpunosti riješene i da je potrebna saradnja posebno s Beogradom kako bi se našla sveobuhvatna rješenja za sve oni koji su prisilno raseljeni 1990-ih godina.

Pilaj je tokom posjete Kosovu razgovarala s predstavnicima izvršnih i sudskih vlasti i parlamenta, kao i s ombudsmanom i članovima civilnog društva. Posjetila je i opštinu Gračanica i Centar za učenje "Balkanski suncokreti" u Kosovo Polju za djecu romske, Aškali i egipatkse manjine.

Bonus video: