Priština: Samoopredjeljenje spalilo "sporazum"

Oni su protestovali zbog odluke kosovske vlade da Skupštini Kosova uputi na ratifikaciju sporazum Beograda i Prištine postignut u Briselu
1 komentar(a)
Samoopredjeljenje, Aljbin Kurti, Foto: Beta/AP
Samoopredjeljenje, Aljbin Kurti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.06.2013. 10:00h

Aktivisti albanskog pokreta "Samoopredjeljenje" organizovali su sinoć u Prištini protest i simbolično spalili "Briselski sporazum".

Oni su protestovali zbog odluke kosovske vlade da Skupštini Kosova uputi na ratifikaciju sporazum Beograda i Prištine postignut u Briselu.

Oni su u Prištini, ispred zgrade kosovske vlade, postavili natpis "Sporazum sa Srbijom" i zapalili ga.

"Samoopredjeljenje" je ranije najavilo da će kada dođe do ratifikacije sporazuma u Skupštini Kosova organizovati proteste ispred parlamenta

Predsjednik "Samoopredeljenja" za Prištinu Berat Ljaju je rekao da je akcija imala za cilj suprostavljanje sporazumu koji je potpisan 19. aprila u Briselu, navodeći da on legalizuje paralelne strukture na sjeveru Kosova i amnestira izvršioce zločina.

To je, prema njegovim rečima, protest protiv ratifikovanja sporazuma koje treba da se nađe na dnevnom redu Skupštine Kosova 20 juna.

Lider Pokreta Aljbin Kurti je, na konferenciji za novinare, sporazum ocijenio štetnim za Kosovo, i pozvao građane da izađu na proteste kako bi se suprostavljali sporazumu i njegovoj ratifikaciji u Skupštini Kosova.

On je Alijansu za budućnost Kosova i Demorkatski savez Kosova nazvao saradnicima premijera Hašima Tačija, koga podržavaju da ostvari svoje ciljeve suprotne zakonima i ustavu Kosova.

Kurti je najavio da će od Ustavnog suda zatražiti da procijeni ustavnost sporazuma.

"Samoopredjeljenje" je ranije najavilo da će kada dođe do ratifikacije sporazuma u Skupštini Kosova organizovati proteste ispred parlamenta ali i u samoj sali gdje će poslaniti razmatrati zakon o ratifikaciji.

Poslanici "Samoopredjeljenja" su i ranije u nekoliko navrata skupštinsku salu koristili da bi protestvovali protiv nekih odluka za koje su smatrali da su nezakonite, pokušavajući da onemoguće njihovo usvajanje.

Bonus video: